Nieuwsbrief
Hier is ruimte voor de nieuwsbriefmodule
Eerstejaars presenteren droombedrijven
In de derde week van februari presenteerden onze eerstejaars studenten hun project ‘Droombedrijf’. In twee weken tijd zetten zij, in groepjes, een stip op hun eigen horizon als het gaat om de landbouw.
Filosofisch café over ‘vervorming’ door onderwijs
Ons onderwijs vormt niet, maar vervormt. Dat zegt Hoogleraar filosofie van de gedragswetenschappen, Jan Bransen. Hij is donderdagavond 23 februari 19.30 uur te gast tijdens het Filosofisch Café Dronten, dat ditmaal wordt gehouden op Warmonderhof. Deze avond staat centraal wat er aan het onderwijs moet veranderen om aan te sluiten bij hoe mensen leren.
Hofwinkel: recept van de week
Beluga linzen worden de kaviaar onder de linzen genoemd omdat ze verfijnd klein zijn en lijken op Belugakaviaar. Je hoeft ze maar kort te koken. Jackfruit is fruit dat als vervanger voor kippenvlees wordt gebruikt. Het heeft dezelfde structuur. Je kunt het in stukjes snijden of pluizen (pulled). Pompoen Futsu Black heet ‘Black’ omdat deze pompoen heel donkergroen is als jonge vrucht en pas bij rijping de ‘stoffige’ oranje kleur krijgt. De Hofwinkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. De rauwemelktap is dagelijks open van acht tot acht. www.dehofwinkel.nl – RECEPT>>
Agroecologische boeren horen over rol van stikstof in de maatschappij
Onze praktor Kringlooplandbouw en docent bodemvruchtbaarheid, Ruud Hendriks, gaf jonge boeren vandaag een workshop over de rol en kwaliteit van stikstof in onze maatschappij en in de biodynamische landbouw. Dat deed hij vrijdag 17 februari op de Boerenlandbouwconferentie in Amsterdam waar ook veel oud-studenten van Warmonderhof aanwezig waren.
Hoe beïnvloed je de samenstelling van je mest?
BBL- en BOL-studenten van Warmonderhof kregen half februari les over compost en meststoffen in de landbouw. Binnen een straal van één kilometer wisten de studenten meer dan tien mest- en compostsoorten te vinden.
BD-TIP: Dag van de Fenomenologie
Anders kijken naar voedingsgewassen. Op de Stadsboerderij in Almere wordt zondag 23 april van 10.00-16.30 uur de derde dag van de fenomenologie gehouden. De ruimte, de weidse lucht en het water van Almere, en de jonge Flevo-aarde inspireren om te gaan kijken naar het wezen van voedingsgewassen. Rondom het erf aan het Kemphaanpad worden…
Het belang van de boer voor onze student
Vrijdag 17 februari waren rond de 25 boeren en tuinders onze gast. De Stagebiedersdag met Boerenlunch is een jaarlijks terugkerende dag voor de boeren en tuinders die studenten van Warmonderhof een stageplek bieden, of dit binnenkort gaan doen. Praktijkervaring is van onschatbare waarde voor onze studenten, en daarom zetten we de stagebieders graag in het zonnetje.
Wie zoekt een ‘groene’ studie?
Op Warmonderhof bieden we het totaalpakket voor de liefhebber van veel buiten zijn, groene vingers, verzorging van dieren, ondernemen en samenwerken. Zoek jij een nieuwe studierichting? Of ken je jongeren (of volwassenen) die zich aan het oriënteren zijn?
Met 100 studenten wonen op het erf
Stel je voor: je woont op een boerenerf tussen een veehouderij, tuinbouw- en akkerbouwbedrijf, waar je élke middag in de praktijk werkt. Alleen in de ochtend heb je theorieles, in het schoolgebouw vlak naast je studentenhuis. Je kookt en eet samen met je huisgenoten die ook je klasgenoten zijn en ’s avonds chill je in…
Een reis door de biodynamische landbouw
Begin februari reisden de vierdejaars studenten van Warmonderhof af naar de Internationale bd-landbouwconferentie in het Zwitserse Dornach, met als thema: terugblikken op 100 jaar biodynamische landbouw. Op de weg erheen bezochten ze diverse biodynamische boerderijen voor een rondleiding. De vierdejaars studeren bijna af aan Warmonderhof. Deze reis was een onderdompeling in de biodynamische landbouw en de antroposofische visie. Een mooi slotstuk van vier jaar wonen, werken en leren in de biodynamische landbouw.