Warmonderhof_2023_HPV9671

Warmonderhofstede Akkerbouw&Veeteelt

Het gemengde bedrijf van Warmonderhof bestaat uit twee erven: de akkerbouw en de veehouderij. In totaal telt het gemengde bedrijf ruim tachtig hectare zware zeeklei direct aan huis en ongeveer twintig hectare grasland even verderop. Op het gemengde bedrijf worden grove groenten en granen geteeld. Er worden vijftig koeien gemolken, er wordt kaas gemaakt en delen van de nabijgelegen natuur worden beheerd. Op de kapschuren van de akkerbouw en de veehouderij liggen zeventig zonnepanelen, die zorgen voor een (deels) eigen stroomvoorziening.

 

Bodemvruchtbaarheid is ook hier de basis van de landbouw. De akkerbouw en veeteelt werken intensief samen om de bodem van het bedrijf zo goed mogelijk te verzorgen en te verbeteren.
Op het gemengde bedrijf wordt gestreefd naar een zo veel mogelijk gesloten kringloop en zo min mogelijk externe aanvoer. De mest van de koeien wordt gebruikt om de bodem te verzorgen en de planten te laten groeien. Een deel van de gewassen is bedoeld als voer voor de koeien en ook het stro voor de stal is deels afkomstig uit de akkerbouw. In de vruchtwisseling is meerjarig grasland voor de koeien opgenomen om rustjaren te creëren in het akkerbouwplan. De medewerkers en studenten van melkveehouderij, akkerbouw én tuinbouw helpen elkaar bij pieken in de werkbelasting. 
 

Wisentweg 16
8251PC Dronten
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief mobiel