“De kans om een gemengde boerderij te runnen”

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

“De kans om een gemengde boerderij te runnen”

Oud-student Rianne Joolink

Rianne Joolink werd na haar afstuderen bedrijfsleider bij De Groote Modderkolk, een Herenboerderij in Loenen. “Ik heb hier de kans om een gemengd bedrijf te runnen samen met mijn collega Menno. Ik ben in loondienst van de coöperatie en heb geen eigen grond. Zo is het voor mij toch mogelijk om boer te zijn.”

Rianne Joolink (39)

Rianne Joolink volgde een opleiding biologisch-dynamische landbouw aan Aeres Warmonderhof en kreeg na haar stage bij Herenboeren Wenumseveld in haar tweede studiejaar de kans om als hulpboer te komen werken in de groenteteelt bij Herenboeren De Groote Modderkolk. Daarna groeide zij op deze boerderij door naar de functie van bedrijfsleider.
“Tweehonderd huishoudens eten van de opbrengsten van onze tweehonderd kippen, dertig koeien, zes varkens, vier hectare tuinbouw en een kleine boomgaard. Elke zaterdag halen de coöperatieleden voor zo’n driehonderd ‘monden’ hun vegetarische oogstdeel op. Daarnaast is er per kwartaal ook een vleespakket, voor wie daarvoor heeft gekozen.”

Lees verder onder het filmpje

Helft boeren opgeleid op Warmonderhof

Herenboeren Nederland telt zo’n 22 Herenboerderijen waarop vijftig boeren werkzaam zijn. Ongeveer de helft daarvan werd opgeleid aan biodynamische landbouwopleiding Aeres Warmonderhof. Herenboerderijen zijn coöperatieve, natuurgedreven, gemengde boerenbedrijven waarvan de consumenten eigenaren zijn. Rianne: “De consumenten zijn dus de Herenboeren. En wij boeren worden aangesteld door deze leden-eigenaren”.

Brede vakkenpakket geeft goede basis

Rianne vertelt dat haar rol als bedrijfsleider een heel brede functie is, en dat ze daarop gedegen werd voorbereid door haar opleiding aan Warmonderhof: “Op de biologisch-dynamische landbouwopleiding aan Warmonderhof kreeg ik alle vakken die ik nu gebruik in mijn werk als bedrijfsleider. De lessen bodemvruchtbaarheid bijvoorbeeld, die passen we dagelijks toe om de bodem hier gezond te houden. Net als de kennis die ik kreeg over groenteteelt; we telen hier meer dan vijftig verschillende gewassen! Uit de lessen over veehouderij pas ik vooral de theorie over fokkerij, natuurlijk gedrag en voeding toe.”

Blijven leren van elkaar

Maandelijks houden de Herenboeren ‘boerendagen’ waarop de boeren samenkomen en kennis uitwisselen met elkaar. “Ook hebben we een gezamenlijke appgroep waarin we snelle vragen van elkaar kunnen beantwoorden. Ik vind het prettig dat het leren bij Herenboeren gewoon doorgaat.”

Boeren in sociale werkomgeving

Het Herenboeren-concept biedt Rianne een heel sociale werkomgeving die tegelijk productiegericht is. “De leden helpen veel mee op de boerderij. Tijdens de koffie is er tijd voor een praatje. Je kunt de consument zo heel nauw betrekken bij de voedselproductie. Wij als boeren hebben daarin een educatieve rol.”

Work-life balance

Doordat er meer handen zijn om op de boerderij het werk te doen, is er ook ruimte voor vrije tijd, vertelt Rianne. “We hebben sinds vorig jaar de ‘boerloze zaterdag’ ingevoerd; de leden begeleiden zelf het afhalen van groente en vlees, zodat wij een vrij weekeind hebben. Dat is voor een boer niet vanzelfsprekend. Wij ervaren dit echt als luxe.”

De kansen bij Herenboeren NL

Aan de 22 Herenboerderijen die sinds 2013 in Nederland zijn opgericht zijn meer dan negenduizend coöperatieleden en vijftig boeren verbonden. Afgestudeerden van Warmonderhof hebben kansen in parttime ondersteunende functies en in fulltime boer-bedrijfsleider functies. Geïnteresseerden in de biologische of biologisch-dynamische landbouw zou Rianne willen aanraden: “Ga eens een poosje meelopen op een boerderij bij jou in de buurt om te ontdekken of het boerenwerk echt bij je past. En als dat zo is, schrijf je dan direct in voor één van de opleidingen op Warmonderhof! Er zijn veel kansen binnen de landbouw; en zeker binnen Herenboeren Nederland!”

Warmonderhof houdt maandelijks open dagen. Ben je geïnteresseerd in de opleidingsmogelijkheden? Kijk in de agenda wanneer de eerstvolgende open dag wordt gehouden.