Ida Simonsen (25)

Nieuwsbrief

Ida Simonsen (25)

Warmonderhof_2023_HPV9304

 

“Het is een lange zoektocht geweest naar hoe ik mijzelf moest verhouden tot de klimaatcrisis en de ecologische crisis. Uiteindelijk begon het te landen dat ik het in de praktijk moest zoeken. Ik wilde met mijn handen de aarde in.”

“De wereld tonen dat we de agro-industrie niet nodig hebben”

Ida Simonsen (25) zit ten tijde van dit interview in het eerste jaar van de BBL-opleiding. Zij kiest voor de richting tuinbouw.

“Warmonderhof heb ik gevonden via de positieve verhalen van oud-studenten op het internet. Ik zocht geen formele opleiding maar wilde het vak leren, kennis vergaren. De opleiding op Warmonderhof bestaat uit éénderde les en tweederde praktijk. Ik had al wat informele stages gelopen op diverse boerderijen. Maar ik had behoefte aan één plek waar ik diverse perspectieven zou krijgen aangereikt over de biologische en biodynamische sector. Ik wilde de boerenprotesten beter begrijpen. Ik wilde het stikstofverhaal echt leren doorgronden. Dat holistische perspectief kreeg ik hier op Warmonderhof, het zicht op hoe alles in elkaar grijpt wereldwijd. Dát in combinatie met mijn activisme in de agro-ecologische beweging maakte dat ik koos voor Warmonderhof.

Het recht op voedsel

“Ik ben opgeleid in de mensenrechten op het gebied van voedselsystemen: het recht op voedsel. Maar ik wilde niet hele dagen in de rechtbank zitten of op kantoor. Ik kies hier op Warmonderhof vooralsnog voor tuinbouw, maar de akkerbouw lonkt ook. Ik heb een vrijwilligersfunctie als VN-jongerenvertegenwoordiger voor biodiversiteit en voedsel. In dat kader ga ik naar internationale bijeenkomsten en praat ik met de ministeries van Landbouw, Buitenlandse Zaken en ook Infrastructuur en Water.
“Als activist ben ik nu vooral bezig, de Rabobank aan te pakken. Ik demonstreer geweldloos tegen hun investeringen in kunstmest, pesticiden, massastallen en ontbossing, waarmee ik zoveel mogelijk mensen bewust wil maken van hun natuurvernietigende en mensenrechtenschendende beleid. Deze week infiltreerde ik bijvoorbeeld samen met Extinction Rebellion, Milieudefensie en Greenpeace hun jaarlijkse certificaathoudersvergadering om verandering te eisen.

“Voedsel is meer dan alleen nutriënten”

“In de toekomst wil ik verder ‘verwilderen’, zoals ik dat noem. Ik bedoel daarmee dat ik meer in verbinding wil leven met de natuur. Ik heb nooit zelf toegang tot land gehad of kapitaal gehad. Ik kom niet uit een boerenfamilie. Ik zoek naar iets in gemeenschapsvorm, bij voorkeur Community Supported Agriculture op land dat in collectief eigendom is.
“Op mijn stageplek Pluk! In Halfweg, Amsterdam, ervaar ik dat voedsel zoveel meer is dan alleen calorieën en nutriënten. De oogst en de weg daarnaar toe vormen een sociaal goed, medicijn, plezier, gemeenschap en geluk. Ik wil wereldwijd werken aan voedselzekerheid. Voedsel moet ons fysiek, cultureel, sociaal en spiritueel gezond houden. Ik wil gemeenschappen helpen waar dat niet vanzelfsprekend is. Ik wil mijn politieke verhaal vasthouden en mij niet op mijn eigen erfje terugtrekken. Ik wil de wereld alternatieven laten zien, de wereld tonen dat we de agro-industrie niet nodig hebben.”