FAQ Voltijdopleiding

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

FAQ Voltijdopleiding

les-op-warmonderhof-800x533

VRAGEN OVER DE OPLEIDING 

 

Wat kost de opleiding? 

De actuele opleidingskosten vind je op de website van Aeres Warmonderhof bij de downloads voor geïnteresseerden.

Wat kost het wonen? 

De kosten van het wonen vind je op de website van Stichting Warmonderhof.

Kan ik studiefinanciering aanvragen voor deze opleiding?

Als je ouder bent dan 18 jaar, kan je studiefinanciering aanvragen bij de DUO.

Ik ben tussen de 20 en 25 jaar. Kan ik dan beter voor een BOL-opleiding of een BBL-opleiding kiezen?  

De gemiddelde leeftijd in de BBL-opleidingen ligt tussen de 28 en 58 jaar. Dus je zou daar één van de jongsten zijn. De leeftijd van de BOL-studenten ligt tussen de 16 en 25 jaar. In de BOL-opleidingen heb je de buitenkans om je drie of vier jaar lang fulltime via leren, werken én wonen geheel onder te dompelen in de biodynamische landbouw. Dat is intensief, en ontzettend waardevol. Je maakt er vrienden voor het leven en je leert je, door er voltijds te zijn, te verbinden met land, mensen en dieren. Deze kans heb je niet als je wat ouder bent (25+) en, zoals de meeste BBL-studenten, al werkzaam bent in een baan of als je een gezin hebt waarvoor je moet zorgen. De BBL-studentengroep komt alleen voor theorieles naar school en loopt praktijk elders in het land. Ook dan kun je je verbinden met de biodynamische landbouw, maar het is minder intensief dan de BOL-opleiding.

Voor wanneer moet ik me aanmelden?

Aanmelden kan theoretisch tot de eerste week van september. Het is echter aan te raden je zo snel mogelijk aan te melden in verband met de grote belangstelling voor deze opleiding. Ook om kans te hebben op een kamer op Warmonderhof raden wij je aan niet te lang te wachten met je aanmelding. Want bij de kamers geldt: Wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Moet ik examen rekenen, Nederlands en Engels doen als ik al een andere opleiding heb afgerond?

Ja dat is verplicht. Je krijgt alleen een mbo-diploma (N2 en N3) als je je examen Nederlands en rekenen behaalt op niveau 2F en Engels op A2. Je krijgt alleen een mbo-diploma N4 wanneer je je examen Nederlands en rekenen behaalt op niveau 3F, en Engels op B1. De regelingen rondom eventuele vrijstellingsmogelijkheden ontvang je bij aanvang van het schooljaar.

Is het erg als je nog niet veel praktische en technische ervaring hebt? Is het dan moeilijk om de opleiding te volgen?

Bij aanvang van de opleiding heeft het grootste deel van de studenten geen landbouwervaring. Daarom geven we hier op school veel praktische vakken zoals trekkerrijden, heftruckrijden en boerenklussen. Ook loop je de middagen praktijk op de Warmonderhof. In jaar twee is er de zesmaandenstage waarin je op een extern bedrijf hard leert werken. Aan het einde van die vier jaar kun jij al dat praktische werk aan.

Worden alle afgestudeerde Warmonderhoffers boer?

Wat Warmonderhoffers na hun dagopleiding gaan doen is heel divers. Van medewerker of leidinggevende op een boerderij tot een eigen boerderij, een vervolgopleiding, werken in de detailhandel, de zorg of toch een baan of bedrijf in het buitenland, een functie als adviseur bij omschakeling, of zaadveredeling; het gebeurt allemaal. We zijn bezig de verhalen van oud-studenten op te tekenen. Bekijk eens wat initiatieven van oud-studenten. Neem ook eens een kijkje op onze vacaturebank om een beeld te krijgen van de arbeidsplaatsen die worden aangeboden in binnen- en buitenland.

Een eigen, intern onderzoekje laat zien dat ongeveer 35% van onze afgestudeerde studenten werkzaam is in de landbouw in Nederland. Dan is ongeveer 25% werkzaam in de landbouw in het buitenland. 7% kiest voor landbouw en zorg, 23% doet een vervolgopleiding. De overige 10% gaat een andere richting op: zoals bijvoorbeeld onderwijs, handel of natuurvoeding.

Is het mogelijk om een dagje mee te lopen op Warmonderhof, om de sfeer te ervaren?

Ja dat kan! Daarvoor hebben we onze meeloopdagen in het leven geroepen. Tijdens die dagen krijg je een proefles, eet je bij huidige voltijdstudenten in de studentenwoningen en werk je mee op één van de praktijkboerderijen van Warmonderhof. Het is niet mogelijk, op andere dagen mee te lopen. In onze agenda staan de eerstvolgende meeloopdagen vermeld. 

Is het van belang dat je geïnteresseerd bent in antroposofie?
Een open houding ten aanzien van de antroposofie zorgt ervoor dat je eruit kan pikken wat voor jou interessant of waardevol is. Antroposofie is een visie op hoe de wereld in elkaar zit. Je krijgt een paar echt antroposofische vakken, maar daarnaast zit het kijken ‘naar het grote geheel’ heel diep verankerd in de opleiding. Het denken in een kringloop hoort bijvoorbeeld heel specifiek bij de biodynamische landbouw. Net als het nauwkeurig observeren van je vee en je gewassen. Daardoor zie je sneller of je gewas of je dieren gezond zijn, of dat er iets mankeert. Dit waarnemen is echt een biodynamisch vak. Tegelijk is het een vak dat voor elke boer, biologisch of niet, heel waardevol is voor de gezondheid van je planten en dieren.

We leggen je niets op. Veel van onze studenten komen hier voor de biologische landbouw en krijgen het dynamische, het antroposofische dus, erbij. Ze kennen het nog niet. Op het einde van de opleiding zijn er altijd een paar die helemaal niets met de antroposofie blijken te hebben en een paar die het compleet omarmen. We reiken je deze manier van kijken aan, maar je móet er niets mee.

In hoeverre merk je in de praktijk iets van de antroposofie? 

Dat verschilt per bedrijf. De boerderijen van Warmonderhof zijn veel bezig met de biologisch-dynamische manier van boeren. Veel van de overige praktijkbedrijven zijn alleen biologisch. Je lange stage mag je ofwel op een biodynamisch, of op een biologisch bedrijf uitvoeren.

Is er ook een introductieweek op Warmonderhof? 

Jazeker! De eerste week van het schooljaar staat geheel in het teken van kennismaken met je mede-studenten, de leraren, de boeren, de Woonderij. Je gaat bedrijven bezoeken, doet mee aan allerlei activiteiten en natuurlijk zijn er alvast kleine studentenfeestjes.

Hoe groot is de klas waar ik straks in kom? 

Onze klassen houden we op maximaal 27 studenten maar meestal zijn ze kleiner. Is het aantal studenten dat begint aan de opleiding, 35 of lager, dan starten we met één heel grote eersteklas, maar zodra het er meer worden, splitsen we.

 

VRAGEN OVER DE PRAKTIJK 

Zie je je klasgenoten ook in de praktijk of ga je in je eentje naar de stageboerderijen? 

Eerstejaars gaan altijd in duo’s naar een praktijkbedrijf. Dus je gaat niet alleen maar met een klasgenoot. Je bent het hele eerste jaar gekoppeld aan één van je klasgenoten.

Ga je direct bij de start van de opleiding werken op de boerderijen? 

We laten je eerst ‘landen’ op Warmonderhof. Als je een beetje gewend bent, volgt na de herfstvakantie je eerste praktijkperiode. Dus je gaat eerst theoretisch kennismaken met de landbouw en dan pas leer je de landbouw kennen met je handen.

Kan ik me voorbereiden op de opleiding door alvast op een boerderij te gaan werken? 

Het is altijd goed om tijdens de zomervakantie voorafgaand aan je opleiding te werken of stage te lopen op een biologische of biodynamische boerderij. Dan krijg je alvast een idee van het werken in de landbouw. Het is natuurlijk niet verplicht. Maar er zijn genoeg boeren die je van harte welkom zullen heten als je vertelt dat je op de Warmonderhof gaat beginnen.

 

VRAGEN OVER HET WONEN

Is wonen op de Woonderij verplicht?

Nee, als student van de dagschool kan je ervoor kiezen om niet op de Woonderij te wonen. Wel willen we aangeven dat je als je je aanmeldt voor deze school, bewust kiest voor het geïntegreerde concept van wonen, werken en leren. Dit intensief samenleven en samenwerken schept hechte vriendschappen en zorgt ervoor dat je het boerenleven tot in hart en nieren leert kennen. Ga je niet op de Woonderij wonen, dan kun je een kamer zoeken in de buurt van Warmonderhof. Soms zijn er studenten die een kamer in Dronten of op één van de omliggende boerderijen vinden. Het is wel aan te raden om, gezien de lange werkdagen, in de buurt van Warmonderhof te gaan wonen. Kamers in de omgeving zijn niet ruim voorradig.

Is er wel een kamer voor mij als ik me aanmeld voor de opleiding? 

Met de huidige aantallen studenten die zich aanmelden, kunnen we iedereen een kamer bieden. Dat kan natuurlijk veranderen als het aantal aanmeldingen stijgt. Meestal wordt dat na verloop van tijd opgelost door verloop onder de studenten, het op externe stage gaan van de tweedejaars en het afstuderen van de vierdejaars.

Mag ik mijn huisdier meenemen?

Zolang het gaat om een klein huisdier zoals een vogel, reptiel, konijn of cavia is het toegestaan die mee te nemen naar Warmonderhof. Hier gaat op: ‘zolang het maar in een kooitje zit’. Honden, paarden en dergelijke kan je niet meenemen naar Warmonderhof.

Hoe bereikbaar is Warmonderhof met het openbaar vervoer? 

Er is een NS-station in Dronten en doordeweeks rijdt er een bus tot aan het einde van de weg waaraan Warmonderhof is gevestigd. Dan is het nog 1 kilometer lopen langs de weg of door het bos.

Ben je 24 uur/7 dagen per week in Dronten of gaan studenten ook wel eens naar huis? 

Ja studenten gaan zeker wel naar huis in het weekeinde. Echter, als je praktijkloopt bij veehouderij dan kan het zijn dat je moet blijven om te melken. We zien dat de eerstejaars heel vaak in het weekeinde naar huis gaan. In het tweede jaar wordt dat wat minder. Na de halfjaarstage aan het einde van het tweede jaar zie je toch wel dat heel veel studenten Warmonderhof echt als hun woonplek beschouwen en zelfs (een deel) van hun vakanties hier doorbrengen. Er zijn ook mensen die heel consequent de hele opleiding ’s weekends naar huis gaan.

 

NOG MEER VRAGEN 

Ik heb nog wat vragen die hierboven niet beantwoord worden. Kan ik met iemand bellen? 

Je kunt contact opnemen met de school en vragen naar de opleidingscoördinator van de BOL.