Warmonderhof voorbeeld natuurinclusieve landbouw op Landelijke Onderwijsdag

Nieuwsbrief

Warmonderhof voorbeeld natuurinclusieve landbouw op Landelijke Onderwijsdag

Eline-Schothorst-600x900

 

Het ministerie van LNV vindt het wenselijk dat landbouwopleidingen ook aandacht geven aan natuuronderwerpen. Docent natuur en landschap van Aeres Warmonderhof, Eline Schothorst mocht tijdens de Landelijke Onderwijsdag voor Natuurinclusieve landbouw vertellen hoe wij op Warmonderhof al sinds 1947 natuur inbedden in ons landbouwonderwijs. Docenten mbo, hbo en universiteit, medewerkers van het ministerie van LNV, BoerenNatuur en andere organisaties waren onder de indruk hoezeer natuur en landschap al decennialang in het curriculum van Aeres Warmonderhof verweven zijn.

Natuur vierde hoofdvak

Onze docent natuur en landschap, Eline Schothorst, was één van de sprekers tijdens deze dag. de aanwezigen luisterden naar haar verhaal over hoe Warmonderhof al sinds 1947 als vierde hoofdvak (naast tuinbouw, veehouderij en akkerbouw) natuur en landschap als leerlijn in het vierjarige onderwijsprogramma heeft. Eveneens hoorden de aanwezigen hoe hoe natuur en landschap een hoofdstuk vormen in het eindwerkstuk van onze vierdejaars studenten, waarin ze een bedrijf moeten omzetten naar biodynamisch. Er waren veel enthousiaste reacties op hoe duidelijk en helder de leerlijn natuur en landschap is ingebed in onze opleiding.

Greendeal Natuurinclusieve Landbouw

Vanuit de greendeal Natuurinclusieve Landbouw ondersteunt en faciliteert het ministerie van LNV samenwerkingsinitiatatieven van scholen, brancheorganisaties, organisaties/verenigingen, IPO, ter bevordering van natuurinclusieve landbouw. O.a. door onderwijsdagen voor docenten die landbouwgerelateerde opleidingen geven, aanbod van lesmateriaal via groen kennisnet, demo’s van leerbedrijven en aanpassingen van leermateriaal en kwalificatiedossiers.