Studentondernemers kiezen vezelhennep

Nieuwsbrief

Studentondernemers kiezen vezelhennep

Open-dag-vezelhennep-Anniek-van-der-Vaart-3ejrs

 

Derdejaars studenten Anniek van der Vaart en Nica van Millingen kregen landelijke publiciteit met hun open dag Vezelhennep op 12 augustus. De Nieuwe Oogst maakte een filmreportage.

 

Nieuwe verdienmodellen

Anniek en Nica runnen dit jaar biodynamisch studentenbedrijf LONK, als onderdeel van hun opleiding op Aeres MBO Dronten Warmonderhof. Vezelhennep is een mooi vervangend gewas voor producten die nu nog vaak van fossiele grondstoffen worden gemaakt. Nica en Anniek organiseerden de open dag samen met GreenInclusive. Die zet zich in voor meer verduurzaming, CO2-opslag en nieuwe verdienmodellen in en voor de agrarische sector. De komende jaren wordt de teelt van vezelhennep flink opgeschaald in Noord-Nederland en LONK is één van de vroege instappers. Het is de ambitie om in samenwerking met de sector uiteindelijk door te groeien naar 1200 hectare.

 

Studentondernemers

LONK is het biodynamische akkerbouwbedrijf van Aeres Farms. Studenten met de ambitie om ondernemer in de landbouw te worden, krijgen de ruimte om een jaar lang onder begeleiding dit 18-hectare grote akkerbouwbedrijf te runnen. De studenten regelen een heel seizoen alles voor dit bedrijf. Van gewaskeuze tot oogsten, opslag en verkoop. Het is een leerzaam project waar de studenten aan den lijve het ondernemerschap en de dynamiek van de markt ervaren.

 

Maaidemonstraties

Anniek en Nica kozen onder meer voor vezelhennep. Op de open dag kwamen Flevolandse agrariërs en jonge ondernemers af, die nieuwsgierig waren naar het ruim drie meter hoge gewas. Ze konden het gewas van dichtbij bekijken en vragen stellen over de mogelijkheden en eigenschappen van vezelhennep. Ook waren er live demonstraties van het maaien van het gewas.

 

Tijdens de open dag bij Biobedrijf LONK maakte een filmploeg van de Nieuwe Oogst een filmreportage, waarin Anniek van der Vaart van LONK en Marthijs Roorda van GreenInclusive werden geïnterviewd.
Bekijk hier het filmpje.