Telen in een voedselmoeras: hoe doe je dat?

Inschrijven nieuwsbrief

Telen in een voedselmoeras: hoe doe je dat?

Voedselmoeras-Oud-Ade-2-2

Het veranderende klimaat stelt de boeren van de toekomst voor andere gewaskeuzes en andere manieren van groenteteelt. De eerstejaars BBL-studenten gingen daarom met natuurdocent Eline Schothorst op excursie naar het Voedselmoeras in Oud Ade, bij Den Haag, waar ze onderzoeken welke gewassen goed groeien bij een verhoogd waterpeil.

 
Door de hevige regenval de dagen voorafgaand aan hun excursie, was het land lekker nat. Dat gaf meteen een levensecht beeld van het vraagstuk waarvoor de tuinders van de toekomst komen te staan. Het thema van het bezoek was namelijk de vraag: wat kunnen we doen als de grondwaterstanden in het veenweidegebied omhoog moeten om de natuurwaarden te herstellen en te behouden? Of wanneer we door een veranderend klimaat vaker te maken krijgen met een heel nat voorjaar? Welke gewassen kunnen we er dan nog wel telen? Wat worden de afzetkanalen van deze nieuwe gewassen? En waar haal je de kennis en samenwerking bij de juiste gewaskeuze in veranderende teeltomstandigheden?

De studenten maakten in dat kader kennis met het initiatief Wilderland, dat in samenwerking met boeren, koks en consumenten werkt aan een vorm van landbouw met lokale en inheemse gewassen, nieuwe recepten en natuurherstel als uitgangspunt. Met een schat aan nieuwe inzichten en een veranderd beeld over hoe de landbouw er in de toekomst ook uit zou kunnen zien, gingen zij weer schoolwaarts.

 

Voor geïnteresseerden die een toekomst voor zich zien in de natuurinclusieve landbouw, zijn er bij ons op school diverse BBL-opleidingen die daarbij aansluiten. Bekijk de website voor de volgende open dag! www.aereswarmonderhof.nl