Ons voedselsysteem in 2050

Nieuwsbrief

Ons voedselsysteem in 2050

Hoogleraar-Imke-de-Boer

 

Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter. Hoe ziet een gezond voedselsysteem in 2050 eruit? Hoogleraar Imke de Boer gaf woensdag 5 oktober op Warmonderhof een lezing over dit onderwerp, speciaal voor onze studenten biodynamische landbouw.

 

Hart onder de riem
In een volle hofzaal met BOL- en BBL-studenten, medewerkers en docenten en provinciale beleidsmakers zette ze haar visie uiteen. De Boer stak de aanwezige studenten regelmatig een hart onder de riem, als voorlopers van de landbouw van de toekomst. Na de lezing gingen de aanwezigen uitéén om zich te verdiepen in diverse lopende projecten die gaan over een toekomstbestendige landbouw. Het was een middag met veel interactie, energie en inspiratie.

Meer lezen over de projecten en publicaties van Prof.dr. ir. Imke de Boer.

 

Deze projecten werden door en met de studenten uitgediept:

 

Project: Foodcamp
Caring Farmers en Lekker Boer organiseren in 2021 en 2022 Foodcamps om burgers meer te betrekken bij hun voedsel: samen met de boer oogsten, koken, leren en bewegen. Eerdere Foodcamps waren bij Fruit van Nien, Bijzonder Brabants, Boerderij Zonnegoed, Hoeve Ackerdijk en Landgoed Rorik. Tijdens de dag van de lezing door Imke de Boer kwamen de kinderen van BSO Kinderopvang Dronten op Warmonderhof langs. Zij gingen samen met de BBL- en eerstejaars BOL-studenten op voedselavontuur op de kringloopboerderij van Warmonderhof. De boeren in opleiding namen hen mee om te oogsten in de kas en op het land, raapten eitjes en keken mee bij het melken van de koeien. Vervolgens maakten de kinderen dierenpannenkoeken en heksensoep klaar bij de foodtrailer op het erf.

 

Project Vers aan de Vecht
Vers aan de Vecht is een stichting die burgers betrekt bij hun voedselproductie. Ze geeft hen tegen een jaarlijkse vergoeding toegang tot een tuinderij waar de mensen samen met professionele tuinders hun eigen groente, kruiden en bloemen telen, oogsten en eten. Komend jaar starten zij zo’n gezamenlijke groentepluktuin bij biologische boerderij en caring farmer De Groene Griffioen in Weesp. Dankzij een bijdrage van Reroot our Food System kon de stichting afgelopen jaar veel bereiken en deze kennis delen met andere boeren.

 

Project: Geef consumenten een stem in het landschap
Met het Grond Verbond geven de melkboeren van MOMA de consument een stem in het landschap. Eerder konden de klanten van MOMA, buurtbewoners en Caring consumenten landschapsherstel ideeën aandragen, bijvoorbeeld het vogelvriendelijke erf, de botanische slootkant en de natuurmuur. Door MOMA-producten te kopen kan de consument stemmen op een landschapherstelidee. Het winnende plan wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. Zoals het vogelvriendelijke erf bij boerderij de Groene Griffioen, en de koeienapotheek bij boerderij de Beekhoeve.

 

Project: Kalfjes bij de koe
Kalfjes bij de koe, diep in ons hart weten we allemaal dat het zo hoort. Toch hebben we de boeren de afgelopen decennia gevraagd om zo veel mogelijk, voor een zo laag mogelijke prijs te produceren. Met als resultaat dat bijna geen melkveehouder kalfjes bij de koe houdt. En dat de kennis eromheen is verdwenen. Daarom werd de website kalfjesbijdekoe.nl gelanceerd. Opnieuw leren hoe het moet is niet makkelijk, door de wetenschappelijke kennis die tot nu toe beschikbaar is en de ervaringen van boeren uit de praktijk te delen kunnen we elkaar samen helpen om stap voor stap het weer normaal te maken dat zoogdieren kunnen zogen en dat kalveren opgroeien met moederzorg.

 

Project: Meer Bomen Nu
De Caring Farmers plantten de afgelopen twee jaar meer dan 200.000 bomen en struiken dankzij de samenwerking met Meer Bomen Nu. Meer Bomen Nu verzamelt jonge bomen en struiken op plekken waar ze in overdaad staan of waar ze ongewenst zijn. Vervolgens worden deze bomen en struiken gratis weggegeven aan boeren en burgers. De Caring Farmers hielpen de campagne met opschalen, met gereedschap en ruimte voor bomenhubs: tijdelijke opslagplekken voor bomen.