Leren over de zaaikalender
Op de dag van de zonsverduistering, maandag 8 april, maakten onze tweedejaars studenten hun toets over de zaaikalender. De zaaikalender van Maria Thun wordt in de biodynamische landbouw gebruikt om het juiste moment te bepalen van het zaaien, planten, verzorgen en oogsten.
De Duitse onderzoeker Maria Thun (1922-2012) was een autoriteit op het gebied van de biologisch-dynamische landbouw. Zij deed decennialang proeven met planten om te bepalen welke hemelconstellaties bevorderlijk of niet bevorderlijk waren voor de kwaliteit van het kiemen, groeien, verzorgen en oogsten van landbouwgewassen. Op basis van deze proeven stelde ze een zaaikalender op, en die wordt nog steeds jaarlijks aangepast aan de huidige constellaties en gepubliceerd om biodynamische boeren en tuinders te helpen gezondere planten te kweken en hogere opbrengsten te krijgen.
Op onze biodynamische landbouwopleiding leren studenten zowel in de praktijk als in theorie omgaan met deze zaaikalender. Daarvoor moeten ze ook de dierenriem leren ‘lezen’ en meer leren over de constellaties van planeten. Alle studenten die maandag 8 april de toets over de zaaikalender maakten, hebben hem gehaald. Voor degenen die vertrouwd zijn met de zaaikalender wil dat heel wat zeggen, want het was die dag namelijk ‘stippeltjesdag’…