Hofwinkel: recept van de week

Nieuwsbrief

Hofwinkel: recept van de week

recept-vd-week-15feb

 

Beluga linzen worden de kaviaar onder de linzen genoemd omdat ze verfijnd klein zijn en lijken op Belugakaviaar. Je hoeft ze maar kort te koken. Jackfruit is fruit dat als vervanger voor kippenvlees wordt gebruikt. Het heeft dezelfde structuur. Je kunt het in stukjes snijden of pluizen (pulled). Pompoen Futsu Black heet ‘Black’ omdat deze pompoen heel donkergroen is als jonge vrucht en pas bij rijping de ‘stoffige’ oranje kleur krijgt. De Hofwinkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. De rauwemelktap is dagelijks open van acht tot acht. www.dehofwinkel.nl – RECEPT>>

RECEPT

Ingredienten voor ca 4 personen:
Beluga linzen (1/2 zakje, gedroogd)
Jackfruit bio (1 blik Biona)
Chili kruidenmix van Beltane (1 pakje)
Zonnebloemolie
Pompoen Futsu Black of andere pompoen
Wilde wortelen, verschillende kleuren, bijvoorbeeld, 1 paarse , 1 gele, 1
donkeroranje en 1 oranje
1 paprika
1 prei en/of groenselderij
1 ui
1 á 2 knoflookteentjes
Pomodori in pezzi (1 blik La Bio Idea)
Mais, 1 klein potje
Peterselie of koriander, grof geknipt of gescheurd
Naar smaak kan je nog een extra pepertje toevoegen

In de verschillende seizoenen kan je variëren met de groenten; pastinaak, zoete bataat, courgette, venkel of groenselderij zijn ook lekker om de basis aan te vullen, maak het lekker kleurig!
Volgens de verschillende oude geneeswijzen is het heel goed om balans in een gerecht te verkrijgen door alle delen van een plant te verwerken in één gerecht; vrucht, stengel, blad, knol en wortel.

Bereiden:
Beluga linzen (1/2 pakje) zachtjes koken volgens de verpakking, op 2 kopjes linzen, 4 kopjes water of bouillon. Blik Jackfruit uit laten lekken en klein snijden.
Pompoen onder de kraan afboenen, drogen en in kleine blokjes snijden. (Bij deze pompoen is het handig om de parten eerst in te snijden, dan uit elkaar trekken en binnenste met pitten eruit lepelen. Parten eventueel nog een keer overlangs zodat je halve manen krijgt en dan in blokjes.
Wilde wortelen afspoelen, kopje en puntje er af, evt dwars doormidden snijden en dan in plakjes. Paprika in blokjes, prei in halve ringen, ui grof snipperen, knoflook fijnsnijden. Eventueel andere groenten naar kleur en soort.

In wok of hapjespan:
(zie ook bereidingswijze achter op pakje Beltane kruidenmix)
2 eetlepels olie verwarmen en kruidenmix 1 er in meeroeren tot het geurt, dan kleingesneden jackfruit meebakken en door kruidenmix roeren, even laten bakken en dan paprika, prei, ui en knoflook mee fruiten.
Dan de rest van de groente, hoeveelheid naar smaak en kleur, er door roeren en meebakken. Blikje tomatenstukjes erbij en kruidenmix 2 er door roeren.
Geheel met deksel erop laten sudderen tot groenten gaar zijn of beetgaar, naar smaak.
In slowcooker:
Als boven maar dan de harde groenten met tomatenstukjes en kruidenmix2 in de slowcooker garen. Jackfruit en zachte groenten met kruidenmix 1 aanbraden en later aan harde groenten toevoegen.

Serveren:
Naar wens de hoeveelheid Beluga linzen door het mengsel roeren, peterselie of koriander erdoor en in een wrap vouwen. Lekker met wat kaas erover: nog even in de oven in een ovenschaal.
Of als kaviaar, de linzen apart warm bij het chilimengsel serveren (vergeet de peterselie of koriander niet), met rijst of een dikke snee brood.
Heb je nog over? De staafmixer erin met wat olijfolie en/of tahin en je hebt een heerlijke spread voor op brood of als basis voor een zelfgemaakte pizza of hartige taart.

EET SMAKELIJK!