Fruitverhalen van Pelle en Maaike

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

Fruitverhalen van Pelle en Maaike

Snoeiwerk-131222-Twisk

 

“We zijn buiten zowel aan het zorgen voor de oogst van volgend jaar als dat we alles aan het opruimen zijn van afgelopen jaar.” Derdejaars student Pelle de Roos en fruittuinder Maaike Bischot vertellen over het fruitwerk in de Warmonderhofboomgaard van Maatschap Twisk, waar de appels voor het Warmonderhofsap worden geteeld.

Buitenwerk

De Warmonderhofboomgaard is één van de bedrijven waar onze studenten ‘s middags praktijklopen. Net als Pelle. Samen met Maaike vertelt ze wat er momenteel zoal gebeurt op de tuin. “We willen dat de blaadjes die van de fruitbomen zijn gevallen, zo snel mogelijk verteren, op deze bladeren zit een schurftschimmel die we straks in het voorjaar niet willen hebben. Deze schimmel zorgt voor zwarte plekjes op de appels. We hebben daarom de zwarte strook onder de bomen weer zwart gemaakt. Deze was in de loop van de zomer dichtgegroeid met gras.
“Na de eerste vorst, toen de grond mooi hard was, zijn we gaan klepelen. Op deze manier versnipperen we de bladeren in kleine stukjes. Hiermee helpen we het bodemleven al die duizenden bladeren te verteren.
“Om volgend jaar een goede oogst te hebben, moesten we ook snoeien. Met een hoogwerker snoeiden we de perenbomen; met name aan de bovenkant. Boven in de boom kiezen we de nieuwe top van komend jaar uit door een klik (knip) te zetten in een éénjarige scheut. Alle meerjarige zijtakken krijgen een eindklik (eindknip). Hiermee zeggen we dat de groei naar het einde van de tak mag gaan en de rest van de tak appels mag produceren. Met snoeien behoud je in de boom de balans tussen groeien en bloeien. Je creëert licht, waardoor zich weer nieuwe bloemknoppen kunnen vormen. En je brengt ruimte voor de wind waardoor de boom na regen weer sneller zal opdrogen en dus ook de schimmels.
“Aan het aantal knoppen kunnen we al zien hoe de oogst van volgend jaar zal zijn. We bepalen nu al hoeveel hiervan we over willen houden. Ook hebben we dit jaar weer een ronde gezaagd. We hebben dikke harttakken weggezaagd om meer licht in de bomen te krijgen. Dit betekent dat we de middelste van de drie hoofdtakken wegzagen met de kettingzaag.

Binnenwerk

“En dan is er nog het binnenwerk. Elke donderdag maken we de bestellingen klaar voor onder meer biologische webwinkel Hofweb. Dat houdt in: sorteren, klaarzetten en wegbrengen.
De appelmoes die is gemaakt van onze appels, is net terug uit de fabriek van Machandel. Een paar weken geleden hebben we de industrieappels, bestemd voor de appelmoes, nog een keer gesorteerd en de te slechte appels eruitgehaald zodat de fabriek ze kon verwerken. We proeven de appelmoes natuurlijk altijd even, of hij lekker is of niet.
“We hebben heel veel appels in de bewaring, waaronder de Rode Pinova. Dit is een echte bewaarappel. Door het zuurstofgehalte in de koelcel heel laag te houden, ademen de appels heel rustig en zijn ze lang bewaarbaar. Af en toe testen we hoe het met de appels gaat. In heel Europa zijn er superveel appels dit jaar en ook de Warmonderhofboomgaard had een goede oogst. Daardoor staat de prijs een beetje onder druk. Dat is het lastige van dit jaar.”