Excursie naar voedsellandschap in de Geerpolder

Nieuwsbrief

Excursie naar voedsellandschap in de Geerpolder

Voedsellandschap-Hazelland-10-2-1

Kies je binnen de biodynamische landbouwopleiding op Aeres Warmonderhof voor het keuzedeel agro-ecologie bezoeken de studenten diverse bedrijven en initiatieven die zich bezighouden met natuurinclusieve landbouw en ecologische voedselproductie.

Hazelland 10 

Afgelopen week ging de eerste klas BBL met natuurdocent Eline Schothorst een middag op excursie naar Hazelland 10 in de Geerpolder aan de rand van Zoeterwoude. Daar is stichting De groene ontmoeting bezig met het ontwikkelen van een voedsellandschap. Ze zetten in de voedselproductie samenwerking, kringlopen en natuur centraal. Het is een samenwerkingsverband van diverse ondernemers waaronder biologische veeboeren, CSA voedseltuin de Hazelhof en veehouderij, landwinkel en restaurant Boerderij t Geertje.

Kruidenrijk grasland en eigen krachtvoerteelt 

 

De BBL-studenten kregen van stichting De groene ontmoeting een rondleiding door dit voedsellandschap-in-aanleg, waarbij ze leerden over natuurbeheer in de vorm van kruidenrijk grasland en het telen van eigen krachtvoer via mengteelten. Ze liepen het polderpad, ervaarden de evolutietuin en bezochten de tuinderij. Hazelland 10 is een ontmoetingscentrum aan het opzetten en is ook opengesteld voor andere bezoekers van buiten. De biodynamische boer of tuinder is vaak meer dan alleen een teler van producten-af-land. De biodynamische boer heeft vaker dan andere boeren directe verkoop aan de klant en ook speelt verwerking op eigen erf vaker een rol. Om hier alvast aan te proeven, sloten de BBL-studenten hun excursiemiddag af met een workshop wildplukken, om met de geplukte gewassen vervolgens pesto en soep te maken en op te eten.

 

Voor geïnteresseerden die een toekomst voor zich zien in de natuurinclusieve landbouw, zijn er diverse BBL-opleidingen op onze school die daarbij aansluiten. Bekijk onze agenda voor de volgende open dag!