Eerstejaars helpen met pompoenoogst LONK

Nieuwsbrief

Eerstejaars helpen met pompoenoogst LONK

Pompoenen-LONK-150922

 

Het was donderdag 15 september alle hens aan dek bij studentenbedrijf LONK van Aeres Biologisch Bedrijf in Nagele. Een touringcar volgeladen met studenten toog van Warmonderhof in Dronten naar het bedrijf in Nagele om te helpen met de pompoenoogst.

 

De derdejaars studentondernemers Anniek van der Vaart en Nica van Millingen kregen niet alleen afgelopen donderdag hulp van de eerste- en tweedejaars studenten maar ook de maandag ervoor al van ouderejaars. Bij aankomst van de bus vol medestudenten legden Anniek en Nica hen uit hoe het pompoenen snijden en inladen in zijn werk ging.

 

Ondernemen op Nageler Kavel

Anniek en Nica runnen dit teeltseizoen LONK (Leren Ondernemen op Nageler Kavel). Ze zijn verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen op het 18 hectare grote akkerbouwbedrijf. Van het teeltplan tot de inkoop van zaai- en plantgoed, tot grondbewerking, onkruidbeheersing, oogst en afzet, Anniek: “We hebben met hulp van velen keihard gewerkt en waren daardoor heel snel klaar. We hebben 74 kisten pompoenen geoogst, dat is 21 kisten per hectare; vijf kisten meer per hectare dan verwacht. We hadden dit jaar maar zeventig procent opkomst van de planten, maar dat heeft waarschijnlijk in ons voordeel gewerkt. Zo hadden de planten meer ruimte om vrucht te dragen. We zijn ontzettend blij en dankbaar met alle hulp.”