Duitse student-ontwikkelaars van zelfrijdende schoffelmachine te gast op Warmonderhof

Nieuwsbrief

Duitse student-ontwikkelaars van zelfrijdende schoffelmachine te gast op Warmonderhof

0001-5

 

Vijf Duitse studenten werktuigbouwkunde en marktonderzoek deden afgelopen week op Warmonderhof onderzoek naar hoe ze hun innovatieve, zelfrijdende schoffelmachine verder kunnen vervolmaken. De ervaringen met onkruidbestrijding van de Warmonderhoftuinders en -akkerbouwers bleken van grote waarde voor de student-ontwikkelaars.

Prototype doorontwikkelen

De vijf Duitse studenten werken aan een zelfrijdende schoffelmachine op zonne-energie. Hun prototype is klaar; in het vroege teeltseizoen van dit jaar hebben ze de machine voor het eerst getest. Ze legden een serie bezoeken af aan professionele fijne tuinders in Nederland om marktonderzoek te doen naar de behoeften van de sector, zodat ze hun prototype kunnen vervolmaken. Warmonderhof werkt graag mee aan de innovatie van de biologische land- en tuinbouw, en stelde met plezier haar deuren open voor de vijf ontwikkelaars.

Firma’s Lemken en Steketee

De Duitse studenten ontwikkelen het schoffelwerktuig in opdracht van de Firma Lemken uit het Duitse Neuss. Lemken staat bekend om zijn blauwe ploegen en cultivators en wil zich daarnaast verder ontwikkelen in de niche van fijne tuinbouwwerktuigen en tuinbouwtrekkertjes en zal, als het prototype naar wens wordt uitontwikkeld, de zelfrijdende schoffel in productie gaan nemen. Dit doet Lemken in samenwerking met de Nederlandse firma Steketee, die het ophangsysteem voor de schoffels doneerde aan de student-ontwikkelaars. Via een landelijke selectie werden deze studenten uitgekozen voor de opdracht om een prototype schoffel te ontwikkelen en marktonderzoek te doen naar de behoeften en mogelijkheden in biologische en biodynamische fijne teelten.

Kruisbestuiving drie mbo-typen

Tuinder Marloe Mens en akkerbouwers Florian Ghyselinck en Kelvin van Diepen ontvingen de vijf studenten en verzorgden een rondleiding over de percelen, langs de gewassen die nog in de grond staan, en langs het mechanisatiepark. Ook eerste- en derdejaars Warmonderhofstudenten waren bij het bezoek aanwezig. Techniekdocent Ties Ruigrok vindt het belangrijk dat ze kennismaken met technische innovaties: “Onze studenten konden vragen stellen en kregen een film te zien over de nieuwe machine. Ik vind het bovendien belangrijk dat ze ervaren hoe een kruisbestuiving tussen verschillende mbo’s, in dit geval werktuigbouw, marktonderzoek en biolandbouw, kan leiden tot interessante innovaties in hun vakgebied”.
De vijf student-ontwikkelaars waren erg enthousiast over de openheid waarmee tuinder Marloe inzage gaf in de knelpunten van haar onkruidbestrijding. Deze openheid tussen vakmensen zorgt voor kruisbestuiving tussen twee vakgebieden. Dat werd door beide partijen als zeer waardevol ervaren.

Wendbaar en lichtgewicht

Tuinder Marloe is zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van de schoffelmachine en staat zeker open voor het testen van het doorontwikkelde prototype. “De schoffel is bijzonder licht van gewicht, waardoor hij weinig tot geen structuurbederf geeft. Hij gebruikt zonne-energie en is bovendien heel wendbaar en lijkt eenvoudig te besturen. Als de kinderziektes er eenmaal uit zijn, kan het zeker een goed en niet te duur alternatief zijn voor de fijne tuinbouwbedrijven in het land.” Zowel de medewerkers en studenten van Warmonderhof als de vijf student-ontwikkelaars kijken met plezier terug op dit vruchtbare bezoek.

Ben jij ook geïnteresseerd in de zelfrijdende schoffelmachine? Bekijk dan de machine-informatie.