De veelzijdigheid van de ciderappel op het boerenbedrijf

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

De veelzijdigheid van de ciderappel op het boerenbedrijf

Cider maken tweedejaars Warmonderhof

De verwerking van je eigen appels tot cider. Dat stond op het lesprogramma van de tweedejaars BOL-studenten. Zij leerden van docent Linder van den Heerik hoe zij de juiste appels moeten selecteren en persen en vergisten. De opbrengst is bestemd voor hun buitenlandexcursie.
Linder van den Heerik is docent bodemkunde, plantkunde en agro-ecologie, maar hij heeft ook een eigen ciderij. Dit ciderproject is een eigen initiatief van de studenten, geïnspireerd door zijn verhalen erover. De door de studenten gemaakte cider zullen zij gaan verkopen om geld in te zamelen voor hun buitenlandexcursie. Tijdens dit project leren zij en passant ook over verwerking, verschillende soorten vergisting, accijns, een begroting maken, marketing en verkoop.

Wilde en gecultiveerde gisting

Productverwerking komt steeds vaker op het lesprogramma te staan op Warmonderhof. De appelmaand september was de perfecte tijd om bezig te gaan met de verwerking van appels tot cider. Op praktijkbedrijf Twisk selecteerden de tweedejaars studenten de juiste appels. Vervolgens werden bij Warmonderhof Tuinbouw de appels gewassen en gemalen. Daarna ging de pulp in een pers tot het goudgele sap begon te stromen. De flessen werden zowel mét als zonder gist weggezet, om beide gistprocessen te kunnen ervaren: wilde gisting of gecultiveerde gisting. De cider is volgend jaar, na de gisting en de rijping, klaar voor consumptie en verkoop.

Cider en agroforestry

Tijdens het proces leerden de studenten ook dat cider maken en agroforestry een geweldige combinatie vormen op het boerenbedrijf. De ciderappel is een makkelijke en extensieve teelt die goed in te passen is op het bedrijf van een akkerbouwer of veehouder. Gewassen en dieren hebben veel baat bij de luwte en biodiversiteit die de bomen opleveren. Onderzoeksresultaten tonen aan dat de productie van gewassen en dieren omhoog gaat ten opzichte van de gemiddelde opbrengst van die teelt zonder windschut van de bomenrijen. Hoe hoger de bomen, hoe verder het effect rijkt. Door te kiezen voor de relatief makkelijke ciderappels, die op hoge stam geteeld en machinaal geraapt kunnen worden, voegt de boer tegelijkertijd een hoogwaardig product aan het bedrijf toe.

Als de cider klaar is voor verkoop, zullen de tweedejaars studenten het zeker laten weten, en dan kan iedereen die dat wil, een fles bestellen om te proeven.