De suikerooms en -tantes van de Moestuinschool
In 2020 begonnen drie oud-studenten van de Warmonderhof (stadslandbouw) op het bouwzand van de Metrolijn bij de Sixhaven in Amsterdam een groentetuin. Dit lukte en sinds 2021 is deze tuin ook de locatie van de Moestuinschool Amsterdam. Tuinders Michel Olden, Aliet Rogaar en Nancy Wiltink begeleiden komend jaar voor de derde keer 36 ‘tuinlui’ om hen te leren wat er nodig is om biologische groente op je bord te krijgen. En ze hebben een vraag. Lees hier hun verhaal!
Eetbare stadsoase
De school is bedoeld voor alle mensen die zelf onderdeel willen zijn van de eetbare vergroening van de stad. Of ze nou alleen een balkon hebben, of een hele tuin. Een schooljaar duurt tien maanden, van februari t/m november. Tuinlui eten het hele seizoen uit eigen tuin en kunnen aan het eind van het jaar hun eigen huis, tuin of buurt omtoveren in een eetbare oase in de stad.
Degelijke jaarronde opleiding
De initiatiefnemers willen een degelijke, seizoensronde opleiding aanbieden met genoeg begeleiding. Tegelijkertijd willen ze de prijs zo laag mogelijk houden. Deels kan dat doordat de grond gratis ter beschikking wordt gesteld. Een jaar les kost 1100 euro. Voor sommigen Amsterdammers is dat echter – zeker in deze onzekere tijden – te duur. Daarom zijn de initiatiefnemers vorig jaar begonnen een paar plaatsen voor half geld aan te bieden.Dat was mogelijk door een aantal ‘suikerooms en suikertantes’ die de Moestuinschool een warm hart toedragen, de andere helft betaalden. Zo droegen deze suikerooms en -tantes hun steentje bij aan het vergroenen van Amsterdam.
Eigen groente uit eigen stad
Om de drempel naar het telen van eigen groente in de stad te verlagen, zoekt de Moestuinschool méér warme harten. Bij deze doen ze een oproep. Zou jij een suikeroom of suikertante willen zijn? Mail hen dan eens op info@moestuinschoolamsterdam.nl,
Meer informatie kun je vinden op www.moestuinschoolamsterdam.nl