236 lammetjes, weet je wel hoe veel dat is?

Nieuwsbrief

236 lammetjes, weet je wel hoe veel dat is?

Lammetjes-2023

 

Het praktijkbedrijf Flevolamb, waar de studenten van Warmonderhof dagelijks stagelopen, heeft de afgelopen maanden 236 lammetjes verwelkomd. In totaal 91 moederschapen kregen 120 rammetjes en 116 ooitjes. Studenten helpen bij het verzorgen van de dieren en ook bij de bevallingen.

Familiebedrijf met akkerbouw en schapenhouderij

Flevolamb is de vleesschapenhouderij van Maatschap Van Nieuwenhuyzen in Biddinghuizen, een familiebedrijf waar akkerbouw en veehouderij worden gecombineerd en de kringloop waar mogelijk gesloten wordt. Het voorjaar is het lammerseizoen. Dan zijn de nachten kort en is het alle hens aan dek voor de veehouders en de Warmonderhofstudenten. Schapenhouder Carla van Nieuwenhuyzen vindt het mooi dat plantenteelt en dierhouderij gecombineerd kunnen worden bij Flevolamb. Het grootste deel van het lamsvlees wordt afgezet via de eigen winkel op het erf en via de webshop. Daarnaast levert Flevolamb vlees, worst en andere producten aan de boerensupermarkt van Fruittuin van West, online biowinkel Hofweb, de Hofwinkel op het terrein van Warmonderhof en aan restaurants, cateringbedrijven en evenementen.

Zelfredzame kudde

De lammeren mogen in hun eigen tempo opgroeien en worden voornamelijk grasgevoerd. Carla: “Het ras Noordhollander wordt door ons ingekruist met Blauwe Texelaar. We selecteren op gezondheid, moedereigenschappen en vleeseigenschappen en we streven naar zelfredzaamheid van de kudde.” Nu alle lammeren geboren zijn, moeten de dieren natuurlijk verzorgd worden. Studenten en medewerkers zijn er dagelijks druk mee. Het is een groot plezier om de lammetjes te zien springen en rennen in de schuur.

Bekijk het filmpje van de babyboom!