Nieuwsbrief
Hier is ruimte voor de nieuwsbriefmodule
Elektro tijdens ‘boerenklussen’
Onze eerstejaars BOL-studenten bogen zich tijdens de les boerenklussen over het repareren en opnieuw aansluiten van een defect achterlicht van een aanhanger. De lessen techniek binnen onze biodynamische landbouwopleidingen richten zich op de praktische kennis die een boer of tuinder nodig heeft in de praktijk.
Studenten bereiden pittige braadworst als sluitstuk ossenproject
We vertelden in een eerdere nieuwsbrief al eens iets over het ossenproject van onze tweedejaars studenten, waarin ze een grote zware os moesten vermarkten bij wijze van schoolproject. Het vervolg was een vleesverwerkingsproject met als beloning heerlijk pittige worsten van de barbecue.
Eeuwfeest BD: wees op tijd met ticket kopen
De voorbereidingen voor het feest ter ere van 100 jaar BD-landbouw zijn in volle gang. Met vereende krachten gaan medewerkers en studenten het erf van Warmonderhof omturnen tot een prachtig feestterrein. Inmiddels zijn er 1000 kaarten verkocht. Er is plek voor maximaal 1250 bezoekers, dus zorg ervoor dat je tijdig een kaartje bemachtigt.
Een kas vol heerlijkheden
Het seizoen komt lekker op gang. Een rondje met de fotocamera is een streling voor het oog. De kas staat vol met snijbiet, venkel, ui, sla, spinazie en nog veel meer. Kiembakken vol andere gewassen staan te wachten om de grond in te gaan. De kippen ruimen oogst-resten en onkruid op. Studenten werken elke middag…
Leren over de zaaikalender
Op de dag van de zonsverduistering, maandag 8 april, maakten onze tweedejaars studenten hun toets over de zaaikalender. De zaaikalender van Maria Thun wordt in de biodynamische landbouw gebruikt om het juiste moment te bepalen van het zaaien, planten, verzorgen en oogsten.
Consument koopt vaker mét keurmerk
Consumenten kopen steeds vaker voeding met een duurzamer keurmerk, zo blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Dit is een blijvende trend in de supermarkt. De groei komt voornamelijk door het vervangen van pluimveevlees (kip) door vlees met een Beter Leven Keurmerk met 1 ster (+15,9%) en de blijvende groei van biologische voeding…
Op excursie bij 25.000 bio-legkippen
Onze eerstejaars studenten volgen momenteel les in het houden van kleine landbouwhuisdieren. Op de boerderij van Warmonderhof houden de boeren 250 legkippen, maar hoe interessant kan het zijn om er één te bezoeken met twee nullen extra in de aantallen?
Oud-Student Tos Alles: “Een nuttiger bijdrage aan de maatschappij”
Dagblad Trouw interviewde oud-Warmonderhofstudent Tos Alles (37), die zijn baan in de ICT opgaf om op de markt groente en fruit te verkopen. In de toekomst hoopt hij beide liefdes te combineren. “Toen ik fulltime programmeur was had ik steeds het gevoel dat ik iets miste. Het voelt alsof ik nu – door mensen te helpen…
Andere eigendomsconstructies voor nieuwe boeren
Andere eigendomsconstructies voor grond maken het mogelijk voor nieuwe boeren om een bedrijf te starten, ook al komen ze niet uit een boerenfamilie. Er zijn veel initiatieven op dit vlak. Eén ervan is Stichting Aardpeer Samen voor Grond III. Bekijk hun investeringscampagne en help gezonde voedselproductie mede mogelijk maken!
Artikel Seizoener: BD-boeren voor een betere wereld
In de biodynamische landbouw wordt, geïnspireerd door de antroposofie, gewerkt aan een betere wereld. Tijdschrift Seizoener schrijft in de meest recente editie een treffend verhaal over 100 jaar biodynamische landbouw: ‘BD-boeren werken aan een opwaartse spiraal waarin bodem, dieren en gewassen elkaar steeds weerbaarder maken’. Lees het artikel hier.