“Boer moet zich laten zien om begrepen te worden”

Nieuwsbrief

“Boer moet zich laten zien om begrepen te worden”

Yvon-Jaspers-en-Suzanne-Ruesink-2

“Onbekend maakt onbemind. Wil je als boer je producten aan de man brengen? Wil je het verhaal van jouw boerderijwinkel vertellen? Dan zul je je moeten laten zien; op wat voor manier dan ook”. Dat was de boodschap van Suzanne Ruesink en Yvon Jaspers aan onze studenten tijdens de speciale avondklas over communicatie in de landbouw, afgelopen donderdag 4 april.

 

De avondklas was een reactie op het televisieprogramma Onze Boerderij, dat wordt gepresenteerd door Yvon Jaspers en waarbij ook boer Suzanne Ruesink betrokken is. Veel van onze studenten bekijken dit programma, omdat het daarin vaak gaat over de keuzes die je als boer te maken hebt. Hoe zorg je er als agrarisch ondernemer nou voor dat klanten, omwonenden en andere niet-boeren snappen wat jij dagelijks aan het doen bent? En waarom is het soms best ingewikkeld om uit je eigen bubbel te stappen?

Suzie’s Farm

Het bedrijf dat Suzanne Ruesink runt samen met haar ouders, is in de jaren uitgegroeid tot een toeristisch imperium. Het bestaat uit een melkveebedrijf, varkensbedrijf en restaurant Suzie’s Farm. Hun jaarlijkse hoogtepunt is de Farm & Country Fair waarvoor ruim 30.000 mensen afreizen naar Aalten. Ruesink weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om goed contact te onderhouden met niet-boeren. Jaspers en Ruesink pleitten vooral voor veel interactie. “Want onbekend maakt onbemind. Wil jij als boer producten aan de man brengen? Of wil je het verhaal van jouw boerderijwinkel vertellen? Dan moet je je laten zien. Op wat voor manier dan ook.”

Wonen, werken, leren

Jaspers en Ruesink spraken over de rol die Warmonderhof kan vervullen bij het enthousiasmeren van steeds meer mensen voor de biologische en biologisch-dynamische landbouw. Tijdens een rondleiding over de Warmonderhofboerderij en langs de woonderij en de school, kregen zij een beter beeld van de biologisch-dynamische landbouwmethode en werden zij bijgepraat over de grote voordelen van de combinatie van het wonen, werken en leren op onze opleiding. Ook vertelden de tweedejaars studenten aan Jaspers en Ruesink over hun ‘Ossenproject’, waarbij zij zelfstandig ossenvlees hebben vermarkt.

Meerwaarde Warmonderhof

Jaspers en Ruesink constateerden dat de opleidingen biologisch-dynamische landbouw van Warmonderhof grote meerwaarde hebben voor meer begrip tussen boeren en niet-boeren, omdat hier zowel jongeren uit de stad als jongeren van het platteland studeren. “Vooral in deze tijd is het belangrijk dat je je leert verplaatsen in de ander en je leert verbinden met de ander; niet alleen met gelijkgestemden, maar juist ook met mensen buiten je eigen bubbel”, aldus Jaspers.

Idealistisch en realistisch

Met de studenten, docenten en medewerkers die aanwezig waren bij de avondklas werd uitvoerig gesproken over hoe belangrijk het is om zowel idealistisch als realistisch te zijn. Suzanne Ruesink stimuleerde de aanwezige studenten om zich breed te blijven interesseren, zowel nu als wanneer ze werkzaam zullen zijn in het brede biodynamische beroepenveld. Dat is dé manier om in contact te blijven met de hele samenleving. “Breid je netwerk uit, ga als jonge boer bestuurswerk doen. En blijf vooral altijd vragen stellen.”