‘Driewip’ een maand op Warmonderhof

Nieuwsbrief

‘Driewip’ een maand op Warmonderhof

Driewip-Iona-stichting-kl

 

Deze maand staat de ‘driewip’ op Warmonderhof. Deze wipwap bestaat niet uit twee, maar drie ijzeren balken en het is dan ook niet wipwappen wat je erop verondersteld wordt, te doen. De driewip staat symbool voor de sociale driegeleding, het maatschappijmodel van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. Studenten kregen instructie, hoe deze ‘driewip’ te gebruiken.

 

Kunstenaar David Wertheim

Roos Naves van stichting Iona was te gast op Warmonderhof om de studenten uitleg te geven over de ‘driewip’ en de betekenis erachter. De Ionastichting stimuleert projecten op het gebied van landbouw, natuur, educatie en kunst. De driewip is gemaakt door kunstenaar David Wertheim, die zich helemaal heeft toegelegd op de sociale driegeleding. Het kunstwerk wordt elke maand bij een ander antroposofisch initiatief neergezet en deze maand is dat Warmonderhof.

Rechtsleven, geestesleven en economisch leven

Naves leerde de studenten van Warmonderhof hoe ze met drie of meer studenten de drie balken in evenwicht kunnen houden. Steiner verdeelde de maatschappij in drie delen: het rechtsleven, waarin gelijkheid van rechten centraal staat, net als het stellen van of het je houden aan, regels. Het geestesleven, waarin vrijheid van geest, religie en kunstzinnige uiting centraal staan. Het economisch leven, waarin het gaat over productie, koop- en leengeld en broederschap of solidariteit. Deze drie moeten in een maatschappij ieder op zichzelf kunnen staan en tegelijk met elkaar in balans zijn, legde Naves uit.

Ionastichting

De Ionastichting geeft geld aan projecten op het gebied van natuur, landbouw, educatie en kunst, geïnspireerd op de antroposofie. Steiner vond: als er geld over was uit het economisch leven, dat dat als schenkgeld naar het geestesleven zou moeten vloeien. Ook Iona probeert met dat begrip te werken. Zo helpt ze diverse landbouwprojecten van oud-studenten van Warmonderhof, die zij waardevol vindt voor een andere toekomst van de landbouw.