Brikke Sels (19)
“Mijn externe halfjaarstage wil ik liefst op een biologisch-dynamisch gemengd bedrijf in Engeland lopen, om zo die cultuur te leren kennen. En anders wordt het Duitsland of Zwitserland. Zo kan ik de talen leren en bovendien is het niet zo ver weg maar toch heel anders.”
“Zonnepanelen in combinatie met hobbyboerderij”
Brikke Sels (19) zit ten tijde van het interview in het eerste jaar van Warmonderhof
“Vandaag ben ik bezig met het opbinden van tomaten. Ik maak de katrolletjes klaar met touwtjes eraan, zodat de tomaten straks mooi omhoog kunnen groeien om zoveel mogelijk hun trossen bloot te stellen aan het zonlicht. Daardoor rijpen ze beter af. Voordat ik begon hier in de tuinbouwpraktijk heb ik tweemaal een akkerbouwpraktijk gelopen: bij boerderij Gaos, waar ze behalve akkerbouw ook vleesvee en zaadteelt hebben, en bij Maatschap Van Nieuwenhuyzen, waar ze ook vleesschapen houden. Tuinbouw is mij net iets te fijn en te precies. Ik werk liever met dieren, of in de akkerbouw.
Opgegroeid op een zorgboerderij
We wonen in een klein dorpje in België, in Vlaams Brabant. Ik ben opgegroeid op de ezelboerderij van mijn ouders. Vroeger molken ze de ezels ook, maar dat doen ze nu niet meer. Het is omgebouwd naar een zorgboerderij met dertien ezels, wat vrijwilligers en een tiental zorgvragers. Mijn moeder is de zorgverlener. Het is haar onderneming. Mijn vader is elektricien en legt met zíjn eigen bedrijf zonnepanelen aan.
Dezelfde opleiding als je huisgenoten
Ik heb altijd veel geholpen op onze zorgboerderij. Daarom koos ik ook voor de landbouw. Ik heb altijd met vlagen de landbouw tof gevonden. Als ik in een streek kwam waar veel landbouw was, dan kreeg ik daar heel veel zin in. Omdat het wonen, werken, leren samen in België niet mogelijk was, ben ik naar Warmonderhof in Nederland gekomen. Dat wonen, werken, leren is wel het unieke van hier. Het bevalt me heel goed. Het is fijn op de woonderij. Je doet dezelfde opleiding als je huisgenoten dus als je iets niet snapt of even wat nodig hebt, kun je altijd bij hen terecht. Wij eten elke avond samen. Dan krijg je toch een band. Ik was bang dat ik te weinig tijd voor mezelf zou hebben maar dat valt heel erg mee.
Dieren mogen hoorns houden
Ik leer hier heel veel nieuws op het gebied van de landbouw. De landbouwvakken die we nu krijgen vind ik interessant, zoals plantkunde, veehouderij en bodemkunde. Ik had nog nooit gehoord van vruchtwisseling of van combinatieteelt; of hoe gewassen invloed op elkaar hebben. Van het landbouwdynamische stuk wist ik niets. Maar het bevalt me wel. Dat dieren hoorns mogen houden, hoe bd-boeren met dieren omgaan. Ik heb op de middelbare vrijeschool gezeten dus de antroposofie is mijn niet vreemd. Niet alles aan de bd vind ik leuk. Ik vind het soms te zweverig en ik vind het moeilijk, me daarbij neer te leggen.
Bij pa in het bedrijf
Als ik thuis bij mijn ouders ben, dan werk ik veel bij mijn vader en help ik bij het installeren van zonnepanelen. Ook heb ik een bijbaan in de Hofzaal als afwasser. Ik wil geen eigen boerderij later. Daar heb ik niet zoveel interesse voor. Ik denk dat ik bij mijn vader in het bedrijf ga en daarnaast als hobby een paar koeien en schapen erbij ga houden. We hebben de ezels al, er is grond. Daar kunnen zo wat dieren bij.”
Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op Warmonderhof!