Linde Van Driessche (21)

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

Linde Van Driessche (21)

2022-Linde-Van-Driessche-51-1

 

“Hoe moe je ook bent, je moet er gewoon zijn voor je dieren. Ik haal er altijd plezier uit om voor de dieren te zorgen. Je moet altijd rustig zijn bij koeien in de buurt want je brengt je eigen gemoedstoestand over op het dier. Als jij gaat stressen of onduidelijk bent, dan merken ze het gelijk en reageren ze omgekeerd aan wat jij wilt. Dat is wel ingewikkeld soms. Ik word zelf automatisch rustig van de dieren.”

 

“Ondernemen wordt hier heel erg gestimuleerd”

 

Linde Van Driessche (21) zit ten tijde van dit interview aan het begin van de vierde klas van de BOL-opleiding

“Eerst dacht ik dat ik tuinbouw het leukste zou vinden. Maar ik miste de levende have. Ik vind de zorg en verantwoordelijkheid die komen kijken bij veehouderij heel bijzonder. Veehouderij is zo complex. Hoe je voert, heeft bijvoorbeeld direct invloed op de melkgift. We gingen meer wortels geven, en toen gaven de koeien zo honderd liter extra. En dat nam nog toe toen we ze weer buiten gingen weiden.

Hard werken en fysiek bezig zijn

Voordat ik naar Warmonderhof ging, was ik van plan kunst te gaan studeren. Ik heb in België op een kunstschool gezeten. Daar ging het heel erg over zelfontwikkeling. Maar kunst is best een harde wereld en ik wilde de kunst voor mijzelf doen, niet voor een ander. Ik ben opgevoed met biologisch eten. Een moestuin. Mijn pa was actief lid van VELT, een Belgische vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. De vriend van mijn pa zei: ‘Ga eens op Warmonderhof kijken’. Mijn pa was tijdens de open dag nog enthousiaster dan ik was. Warmonderhof is een goede keuze omdat ik houd van buiten zijn, hard werken en fysiek bezig zijn. Gelukkig werden hier op Warmonderhof ook kunstlessen gegeven, zodat ik de kunst niet helemaal zou missen.

 

2022 klauwbekappen 56

Ondernemerschap en verantwoordelijkheid

Warmonderhof was voor mij een heel nieuw avontuur. Ik kende niemand. Maar dat vind ik sowieso altijd leuk. Ik had direct interactie met studenten uit allerlei klassen. We wonen met zes studenten uit verschillende leerjaren in één huisje. Dat maakt het bijzonder. Want ik leer mensen kennen die ik anders niet zou spreken.
Wat mij opvalt is dat ondernemen op Warmonderhof heel erg wordt gestimuleerd. Ik vind het superleuk dat we veel verantwoordelijkheid krijgen. Dat studenten bijvoorbeeld op de studentenbedrijven LOT en LONK hun eigen bedrijf mogen runnen. Dat is best uniek dat dat zomaar kan. Door de nadruk op ondernemerschap merk ik dat ik zelf ook gemakkelijker meer actie onderneem en verantwoordelijkheid neem. Zo hebben mijn klasgenoot Mirthe en ik eind 2021 de veehouderij op Warmonderhof een paar maanden zelfstandig gedraaid, tot de nieuwe veehouder er was. De dag dat ik opgeroepen werd omdat er een vaars moeite had met afkalven! Dat was een bijzonder moment. De koe had het moeilijk. Uiteindelijk heb ik samen met een andere medewerker het kalf eruit getrokken.

Keihard werken en keihard genieten

Warmonderhof is keihard werken en keihard genieten. Het kan ook zwaar zijn. Je moet wel op jezelf letten want je wordt fysiek goed moe. Ik ga op tijd slapen. Sport moet ik in drukke periodes laten schieten. Mijn vooropleiding in België staat gelijk aan de havo in Nederland. Daardoor is de meeste lesstof niet zo moeilijk voor mij; alleen de vakken die helemaal nieuw zijn. Ik heb hiernaast nog een baan, wat het pittig maakt. Daardoor heb ik soms het idee dat ik me niet honderd procent kan focussen op school en het sociale leven.

Externe halfjaarstage

Vanaf het voorjaar van de tweede klas gingen we op externe halfjaarstage. Ik koos voor Veld en Beek in Doorwerth. Daar leerde ik melken, koeien verzorgen en leerde ik hoe ik moet omgaan met bepaalde ziektes. Ook deed ik trekkerwerk zoals hooien en harken. Ik  Ik heb heel duidelijk aangegeven wat ik wilde leren. Dat heeft me heel veel ervaring gebracht. Ik vroeg ze het hemd van het lijf over de praktische bedrijfsvoering, over ziektes en gedrag, machinewerk en voederwinning. Als ik het gevoel had dat ik niets meer leerde, trok ik aan de bel. Zo ben ik heel sterk in mijn schoenen komen te staan.

2022 linde van driessche 2

Eerst de wijde wereld in

Ik ga nu mijn vierde jaar in. Ik droom veel over een toekomst met een eigen bedrijf. Mijn ouders steunen me heel erg. Ze zoeken ook al mee naar een stuk grond waarop ik zou kunnen boeren. Maar ik ben nu nog te jong voor een eigen onderneming. Ik vind dat ik eerst meer ervaring moet opdoen. In Frankrijk of zo. Ook wil ik nog een opleiding kunst volgen en kijken of ik landbouw en kunst kan combineren met elkaar. En ik wil veel reizen.”

 

Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op Warmonderhof!