Themadag Duurzaam bodembeheer

Inschrijven nieuwsbrief

Themadag Duurzaam bodembeheer

Training Duurzaam bodembeheer - Warmonderhof

Bodembeheer en klimaatrobuustheid staan hoog op de landbouwagenda’s. Koolstofopslag in de bodem wordt vanuit CO2 gestimuleerd, maar voor de boer is met name de bodemverbetering die er mee gepaard gaat interessant. Deze themadag is bedoeld als brede oriëntatie op de aspecten die samen tot duurzaam bodembeheer leiden. Met focus op structuur, bewortelingsintensiteit, waterberging en mechanisatie, in het bijzonder NKG/Niet kerende grondbewerking. Kijk in de agenda wanneer deze training plaatsvindt!

De cursus belicht de rol van organische stof en koolstof in bodemgezondheid en hun impact op CO2-vastlegging en financiën. We bespreken ook de verschuiving naar lichtere mechanisatie en technieken zoals Niet Kerende Grondbewerking en hun bijdrage aan een gezondere bodem. Daarnaast worden diverse toevoegmiddelen en meststoffen behandeld, met een focus op biologische en duurzame oplossingen. Tot slot wordt ingegaan op de uitdagingen en mogelijkheden in toekomstige bemesting, inclusief de rol van reststromen en humane mest en hun voor- en nadelen.

Voor wie?

De themadag duurzaam bodembeheer is een brede oriëntatie op de aspecten die samen tot duurzaam bodembeheer leiden. De dag richt zich op boeren die zicht willen op de ontwikkelingen in de landbouw in relatie tot maatregelen op het eigen bedrijf.

Over de trainer

De training wordt verzorgd door Ruud Hendrik. Hij is practor kringlooplandbouw bij Aeres MBO en docent bodemvruchtbaarheid op Aeres MBO Dronten Warmonderhof. Voor inhoudelijke vragen over de training kunt u met hem contact opnemen: +31 6 51298047 r.hendriks@aeres.nl.

Inhoud van de training

Bodem – organische stof en koolstof
Welke functies heeft organische stof; kwantitatief en kwalitatief? Hoe verhoudt bodemopbouw zich tot de klimaatdiscussie rond CO2-vastlegging? Wat is de bijdrage van koolstofvastlegging aan bodemverbetering (‘klimaatrobuustheid’)? Wanneer wordt het financieel aantrekkelijk om koolstofboer te worden? Wordt het Compost of Bokashi? Wortelexudaten zijn het nieuwe goud. Hoe is de relatie tussen gewas en bodem(leven)?

Mechanisatie
De trend van steeds zwaardere mechanisatie laat een kentering zien. De nadruk komt meer te liggen op lichtere bewerking. Welke opties zijn er? Van lichtere machines, tot robots aan toe, ondiepere bodembewerking met de eco-ploeg, Niet Kerende Grondbewerking, rijpadensystemen en grotere wielafstand. In welke mate draagt elk onderdeel bij aan een betere bodem.

Toevoegmiddelen en meststoffen
De tendens van biologisch en duurzaam werken levert een scala aan middelen op die bodemverbeterend kunnen werken. Regeneratief is de trend en die wordt met veel potentiële stoffen ingevuld. Serenade, Blue N, Myrazonit, Bokashi, er zijn veel soorten te koop. Over meststoffen, bacteriën, schimmels en fermentatie.

Bemesting in de toekomst
Kunstmest wordt duurder en de beschikbaarheid staat onder druk. Parallel daaraan zal ook de beschikbaarheid van organische mest afnemen als gevolg van afnemende veehouderij (koeien, varkens en kippen). Reststromen nemen de rol over, maar in hoeverre is dat voldoende en realistisch? Welke voor- en nadelen heeft de inzet van humane mest? Wat kan een bodem zelf naleveren via verwering? Wat bieden gesteentemeel, zeewier en zeezout voor mogelijkheden?

Kijk in de agenda wanneer de eerstvolgende training plaatsvindt!