Tuinder op ’t Gagel

Inschrijven nieuwsbrief

Tuinder op ’t Gagel

Vacaturebank Warmonderhof

Onze huidige tuinbaas Tim is verliefd geworden, volgt zijn hart en gaat elders samenwonen. We zijn daarom op zoek naar een nieuwe tuinder voor onze 7000m2 no-dig garden! We zoeken iemand met een grote passie voor groenten: liefst een persoon die droomt van koolrabi.

Idealiter ben je dit najaar al beschikbaar om kennis te maken met de boerderij en om het teeltplan voor het oogstseizoen van 2025 op te stellen met Tim en Ricardo. Vanaf 1 februari 2025 hebben we een fulltime baan met mogelijk inwoning op onze regeneratieve gemeenschapsboerderij in Lochem beschikbaar.

Tuinder met contract en mogelijke inwoning

Deadline sollicitatie: 31 juli
Gesprekken: augustus
Inwerkperiode: afgestemde dagen tussen 15 september en 15 november
Start volledige uren: per 1 februari 2025

Lenteland boerderij ’t Gagel

Op Lenteland boerderij ’t Gagel in Lochem werken Daan Houwers, Anne van Leeuwen, Ricardo Cano Mateo en Roos Burger aan een Europese regeneratieve hub, geworteld in de Achterhoek. Eerder runde Ricardo en Anne de regeneratieve boerderij Bodemzicht in Malden en werken ze met Stichting Bodemzicht aan het opbouwen van een leerplek en regeneratieve beweging. Regeneratieve landbouw groeit levende bodem, vangt CO2 af, vermeerdert de biodiversiteit en groeit kwantitatief veel en hoogwaardig voedsel. Onze missie is het faciliteren van leven. Wij willen met ’t Gagel laten zien dat regeneratieve landbouw ecologische, sociale én economische winst maakt. Dat levert niet alleen vitaal voedsel op maar ook een betrokken gemeenschap, een levende bodem en toekomstperspectief voor ons allen.

Op ’t Gagel wordt op 45 ha een productielandschap gerealiseerd met een 7000m2 no-dig groentetuin, dieren, akkers, een agroforestry systeem met 40 km aan bessenstruiken, fruit- en notenbomen, een boomkwekerij en een voedselbos met verblijfsfunctie. Tussen de bomenrijen grazen kippen in kipmobielen en in de toekomst koeien en schapen. We verkopen lokaal en regionaal allerlei soorten groenten, kruiden, eetbare bloemen en klimaateieren aan particulieren en restaurants. We spuiten en ploegen niet.

Regeneratieve (agri)cultuur

We zetten hier niet alleen in op voedselproductie en het gezonder maken van de bodem, maar ook op educatie en recreatie. Er zijn rondleidingen, cursussen, evenementen en activiteiten waar mensen zelf kunnen ontdekken hoe ze met regeneratie aan de slag kunnen gaan. Samen met veel nationale en internationale partners werken we aan een plek waar een nieuwe regeneratieve cultuur tot bloei kan komen. De boerderij zal fungeren als ontmoetingsplek en internationaal leercentrum op het gebied van regeneratieve landbouw in Nederland en Europa.

Profiel

We zijn op zoek naar iemand die graag meerjarig bij ons op de boerderij wil werken en groeien en zich echt wil focussen op het telen van mooie groenten. Jij bent verantwoordelijk voor het zaaien, oogsten, wassen, verpakken en naar voorkeur ook leveren van onze groenten. Jij houdt ook het overzicht over het teeltplan, let op de groentekweek en zorgt dat alles naar plan wordt uitgevoerd. We zoeken iemand die gestructureerd werkt, kilometers kan maken op de tuin en het overzicht kan houden over de oogst.

Je vindt het ook leuk om verbinding te maken met onze gemeenschap van eters, bent betrokken bij de organisatie van pakkethouder-dagen en werkt zo nu en dan mee aan een losse andere klus op de boerderij, en stuurt op vrijdagen een team van vrijwilligers aan. Het werk kan best allround zijn, maar draait heel duidelijk om de oogst in de groentetuin en het klaarmaken en leveren van de wekelijkse pakketten.

Het werken in de no-dig tuin zelf is behoorlijk gevarieerd. Zo telen we alles vanuit zaad en werken we met zo’n 150 verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en bloemen. In onze tuin schoffelen of ploegen we niet en werken we zoveel mogelijk samen met het bodemleven. We werken veel met de hand, waarbij we de bodem zo min mogelijk verstoren. Dit betekent ook dat het werk fysiek zwaar is. Het is dus nodig dat je fit bent, een sterke rug hebt en ervan houdt om lange dagen buiten te zijn (ook als het slecht weer is).

Als tuinder van ’t Gagel ben je deel van een hecht team. We zoeken iemand die de intentie heeft echt deel van de Gagel-familie te worden en dus ook goed past binnen ons team. Ondersteund door Ricardo draag je op termijn volledige verantwoordelijkheid voor de oogst en de groenteteelt. We zoeken dus iemand die het leuk vindt daarin te groeien of die verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast is de boerderij ook een leerplek. Jaarlijks zullen regeneratieve leerling-boeren meedraaien die het vak willen leren en uiteindelijk hun eigen onderneming willen starten. Deel van het werk is op termijn ook het bieden van begeleiding aan hen, alsmede het geven van no-dig cursussen.

Wat ons team nodig heeft:

• Iemand met ervaring in het professioneel werken in een tuin en oogsten van groenten
• Iemand die opgeruimd en zorgvuldig werkt (dubbel checkt) en oog heeft voor kwaliteit
• Iemand die overzicht kan houden op de tuin en deze (op termijn) kan managen
• Iemand die fit genoeg is om fysiek zwaar werk te doen
• Iemand die het leuk vindt om vrijwilligers en seizoenskrachten (bijv. extra oogstkracht
in het hoogseizoen) te begeleiden
• Iemand die productie-, resultaat- en doelgericht werkt
• Iemand die flexibel werkt naar de seizoenen: dus extra uren in de zomer

Een pré:

• Je wordt vrolijk van buiten werken en fysiek werk: zowel in zon als regen, in hitte en in
kou, ’s morgens vroeg en ’s avonds laat
• Je bent een ambitieuze tuinder die ernaar uit kijkt een grote tuin strak te managen
• Je spreekt en schrijft Nederlands of Engels (en bent bereid de andere taal te leren)
• Je hebt een rijbewijs B
• Je vindt het leuk om geregeld met anderen in de tuin te werken en (op termijn) aan te
sturen
• Je bent graag een verbindende factor tussen de groenteteelt op de grond en de lokale
verkoop
• Je draagt graag bij aan de beplanting en onderhoud van de tuinen op het erf van de
boerderij
• Je woont in de omgeving van Lochem, of wil hier komen wonen

Wat bieden wij:

• Een vast contract – na een inwerkperiode van een jaar
• Een prachtige werkomgeving met inspirerende ontmoetingen
• Een bedrijfswoning op een van de mooiste boerderijen van Nederland
• Iets lekkers uit de tuin of klimaateieren aan het einde van je werkdag
• Een team waar iedere dag met veel enthousiasme wordt gewerkt aan de transitie naar
regeneratieve landbouw in Nederland en Europa

Is dit de baan voor jou? Stuur dan een motivatiebrief met CV, en als je die hebt een holistische context, naar info@gagel.nl. Reacties zijn mogelijk tot 1 augustus. Als je wordt uitgenodigd vinden de gesprekken plaats in augustus. In latere rondes word je waarschijnlijk gevraagd een dag(deel) mee te komen werken om te kijken of het klikt en je over de nodige vaardigheden beschikt.

www.gagel.nl