Thijs van der Ent (24)

Nieuwsbrief

Thijs van der Ent (24)

Warmonderhof Tuinbouw - opleiding bedrijfsleidfer biodynamisch bedrijf

“Ik ben naar Warmonderhof gekomen omdat ik idealen heb. Zeker weten. Een wereld met duurzame landbouw, dat is de wereld waarin ik wil leven en waaraan ik een bijdrage wil leveren. Voor mijzelf en voor degenen die na mij komen. Ik wilde altijd wel boer worden maar dacht dat dat niet realistisch was. Inmiddels weet ik wel beter.”

”De boer als natuurbeheerder; dát wil ik worden!”

Thijs van der Ent (24) is ten tijde van dit interview eerstejaars student aan Warmonderhof. Hij doet de opleiding Bedrijfsleider biologisch-dynamisch bedrijf.

“Ik heb verre familie met een tuiniersbedrijf. Het zit in mijn bloed dus, maar ik had er nooit in gewerkt. Ik studeerde aanvankelijk chemische technologie op het hbo. Dat gaat helemaal over gangbare landbouw, over kunstmest. Maar na eenmaal in de praktijk gewerkt te hebben vond ik het een uitzichtloos vakgebied. Toen ik onderzoek ging doen naar het klimaatakkoord van Parijs verloor ik mijn vertrouwen in die manier van denken. Ik raakte geïnteresseerd in regeneratie, CO2-opslag in de bodem, holistisch begrazen. Zo belandde ik bij Warmonderhof.

De vaklessen hier zijn geweldig

Warmonderhof is een mbo, terwijl ik een havo-vooropleiding heb. Ik vroeg me af hoe mijn ouders daarover zouden denken. Maar de foto’s op de website van het gemeenschapsleven hier, de landerijen. Het zag er zo mooi uit en zo gezellig. En toen ik eenmaal op een open dag kwam, was ik verkocht. Het niveau van de proefles die ik toen kreeg, was heel goed, en het onderwerp, mest, werd waanzinnig interessant gebracht. Toen was al mijn twijfel weg.

Het belangrijkste dat ik hier vindt, zijn gelijkgestemden

De landbouwinhoudelijke vakken hier op school zijn geweldig. Maar het belangrijkste dat ik hier vindt, zijn gelijkgestemden; mensen die denken zoals ik, waarmee ik kan sparren en kan praten over wat ik allemaal heb beleefd en ontdekt op landbouwgebied. Hier op Warmonderhof is landbouw leven. De stap van grond tot mond is hier zo kort mogelijk. Zo houd je mensen verbonden met hun voedsel, met de bodem en de dieren. Ik zou graag in een bosrijk gebied extensieve akkerbouw bedrijven, zo biodivers mogelijk, met een tuinbouwtak om mensen te betrekken en producten direct te kunnen aanbieden aan de klant.

Boer kan schoon drinkwater en biodiversiteit ‘leveren’

We gingen met onze eerstejaars klas op fietsexcursie. In een week tijd fietsten we langs allerlei biodynamische boerderijen in de regio. Er was één bedrijf bij dat heel veel doet aan ecosysteemdiensten. Dat heeft mij echt de ogen geopend. Het boeit mij mateloos dat je als boer diensten kan leveren aan de maatschappij op het gebied van schoon drinkwater, frisse lucht en biodiversiteit. Als ik klaar ben met school dan wil ik mijn bedrijfsplan klaar hebben om daarmee naar waterschappen en Staatsbosbeheer te gaan om ook zoiets te doen. De boer als natuurbeheerder, die ook mensen voedt en de omgeving verzorgt. Dát wil ik worden.”