Nadia Tofani (24)

Nieuwsbrief

Nadia Tofani (24)

Warmonderhof Tuinbouw - opleiding bedrijfsleidfer biodynamisch bedrijf

“Ik wilde gaan studeren op Warmonderhof omdat ik wilde weten waar mijn eten vandaan kwam, waar een koe doorheen gaat zodat zij melk kan produceren. Eigenlijk wilde ik naar Warmonderhof om dichter bij de bron te komen; om iets te leren over iets heel belangrijks in het leven. Ik had niet perse de ambitie om boer te worden.”

“Van de landbouw leer ik hoe het leven in elkaar zit”

Nadia Tofani (24) is ten tijde van dit interview derdejaars student aan Warmonderhof. Ze doet de opleiding Vakbekwaam medewerker biologisch-dynamische teelt.

“Het belangrijkste dat ik hier op Warmonderhof heb geleerd is dat het niet alleen een agrarische opleiding is, maar ook echt een levensschool. Ik heb hier heel veel zelfkennis opgedaan, zelfvertrouwen gekregen. Wat we hier leren, komt overeen met wat je meemaakt op andere vlakken in je leven. Voor mij is de landbouw een middel om de basis te leren van hoe het leven in elkaar zit. Dat is hoe ik het zie. Over drie weken ben ik afgestudeerd. Ik zal altijd een essentie van Warmonderhof meenemen in mijn leven.

Ik ga koken en vertellen over eten

Ik heb al werk gevonden; bij een boerderij die veehouderij, een keuken, winkel en groententeelt combineert. Dit bedrijf heeft een nieuwe activiteit, waarvoor ik, ga werken: ik ga het eten verzorgen en koken, terwijl ik verhalen vertel over eten en telen, en de gasten ondertussen laat proeven. Mensen zijn op zoek naar beleving. Als de klanten komen winkelen dan doen ze ook altijd even een rondje over de tuin en langs de varkens.

Mijn zelfvertrouwen is hier enorm toegenomen

Hier op Warmonderhof heb ik geleerd, te spreken voor groepen, en ik heb leren presenteren. Mijn zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen zijn enorm toegenomen hier. Op Warmonderhof leer je alles: van techniek tot koken en van teelt tot melken. Ik heb hier ontdekt dat ik koken heel leuk vind. Met een landbouwachtergrond wordt dat nog veel leuker, omdat je snapt waar je eten vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. In de keuken improviseer ik graag met wat er is. Pas nog heb ik een stoof gemaakt van jackfruit met paprika in taco’s. Heel lekker!

Hier heb ik leren doorzetten

Een van de belangrijkste dingen die ik meeneem van Warmonderhof is doorzetten. Dat komt zó aan bod hier! Je kunt het melken niet even een dagje overslaan, of wachten met oogsten terwijl je weet dat het gaat regenen. Want dan valt er niets meer te oogsten, en het is wel je inkomen dat op het land ligt.

De één komt uit de stad, de ander van de boer

Het wonen op Warmonderhof is heel intens. Nadat ik daaraan gewend was, vond ik het geweldig. De ene student komt uit de stad, de andere uit een dorp of uit een boerengezin. Er is hier heel veel diversiteit tussen mensen. Je leert echt om iedereen te accepteren zoals hij of zij is, en je medestudenten worden langzamerhand bijna familie. Als er een opleiding is die ik mensen zou aanraden, of als ik zelf opnieuw een opleiding zou moeten kiezen, dan is het deze. Ik zou het zo weer doen!”