Joep Kengen (19)
“We zijn bezig de radijzen te wieden op dit zelfrijdende wiedbed. De radijzen worden geteeld voor het zaad, dus ze mogen doorgroeien. Het wiedbed rijdt elektrisch, op zonnepanelen. Dus het is heel stil op het land. Het enige wat je hoort, zijn de wind, en soms je medestudenten.”
“Een grote boerderij met veel bedrijfstakken”
Joep Kengen (19) zit ten tijde van dit interview aan het begin van zijn tweede jaar van Warmonderhof
“Al vanaf mijn veertiende werk ik in de vakanties op het biodynamische bedrijf Büsch in Duitsland. Het begon als een soort halfbetaalde stage voor de vrijeschool. Later werd het echt een vakantiebaan. De boer vroeg me na die eerste stage om terug te komen, omdat hij zag dat ik er plezier in had. Ik heb er veel trekkerwerk gedaan en ik was er ook al een keer een volledig tussenjaar. Ik twijfelde eerst nog tussen Warmonderhof en de Universiteit Kassel in Witzenhausen in Duitsland. In Witzenhausen hebben ze ook een woongemeenschap. Maar het was zo ver van huis.
Gezellige en warme plek
Ik was er aan het begin van het eerste jaar helemaal klaar voor om op kamers te gaan. Warmonderhof is net een dorp. Ons kent ons hier. Iedereen weet alles van elkaar. Dat was ik van dat Duitse bedrijf ook gewend. Warmonderhof brengt mij ervaring in de landbouwsector en daarnaast levenservaring. Hier leer ik mezelf kennen. Je bent veel met anderen in contact. Het is een gezellige en warme plek; een veilige haven waar je jezelf kunt zijn. Ik vind het wel fijn dat ik hier op Warmonderhof in een rustiger huisje woon. Er zijn in ons huis niet zoveel feestjes. De onrust is buitenshuis; we kunnen kiezen of we ernaartoe gaan.
Groot gemengd bedrijf met veel takken
Ik leer hier op Warmonderhof vooral veel over vee; maar dat is logisch. Gezien mijn ervaring in de andere takken van de landbouw op dat Duitse bedrijf, was er op het gebied van vee ook het meeste te leren voor mij. Ik droom van een groot gemengd bedrijf met veel takken waarin iedere werkende zijn eigen deel runt. Ik zou gaan voor tuinbouw/akkerbouw want dieren zijn niet mijn eerste keus. Ik ben wel van de mechanisatie. Er kan tegenwoordig zoveel machinaal dat je je moet afvragen waarom we nog dingen met de hand doen. Kijk, ik werk in de Hofwinkel en ik zie dat voor sommige producten handoogst echt wel belangrijk is. Het moet mooi liggen in de winkel. Je ziet gewoon dat producten langer goed blijven als ze op een bepaalde manier zijn gesneden. Ook krijg je met machinale oogst bij sommige gewassen gewoon meer schade, waardoor ook de bewaarbaarheid afneemt.
Geiten houden in Zwitserland
Afgelopen zomer heb ik drieënhalve week geholpen op een veebedrijf in Zwitserland met 160 melkgeiten. Daar heb ik het heel goed gehad. Ik heb zelfs leren kaasmaken. De geiten hoedden we op de berg, met een border collie erbij. Mijn halfjaarstage zal richting akkerbouw of tuinbouw gaan. Mijn andere optie voor mijn halfjaarstage is een grote akkerbouwer, een aspergeteler, in Brabant. Dat lijkt mij ook wel wat.”
Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op Warmonderhof!