Ditte Charpentier (24)

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

Ditte Charpentier (24)

Warmonderhof_2023_HPV9077

 

“Na de havo heb ik drie jaar lang op biologische boerderijen gewerkt in het buitenland. Dus ik kwam uit een heel actief leven. Ik kan niet van negen tot vijf in de schoolbanken zitten. En hier op Warmonderhof zijn de theorie en de praktijk ook fiftyfifty verdeeld. Dat is voor mij perfect.”

“Samen een boerderij runnen geeft meer vrijheid”

Ditte Charpentier (24) is ten tijde van dit interview derdejaars student op Warmonderhof. Ze heeft de richting veehouderij gekozen.

 

“Na drie jaar werken op biologische boerderijen via de organisatie Wwoof, had ik behoefte aan diepgang. Ik miste de clou een beetje. Ik wilde meer wéten over het werken. En omdat ik vind dat we beter moeten zorgen voor onze bodem en onze dieren en onze leefomgeving, kwam ik al snel bij Warmonderhof uit, want deze school is de enige die studenten op die manier opleidt.
Ik wil zeker geen boer worden op zo’n tweehonderdkoeienbedrijf. Ik kies voor een andere vorm van veehouderij. Of eigenlijk kies ik het gemengde bedrijf. De richting veehouderij vind ik daarbinnen het leukst. Ik vind het tof om helemaal zelfvoorzienend voor koeien te zorgen, met eigen voederwinning en strovoorziening, en mest die weer uitgereden wordt op het akkerbouwland. Die wisselwerking, die vind ik gaaf. Dat dat kan.

Veel kansen voor ondernemend werken

“Je krijgt hier op Warmonderhof veel kansen om je te ontwikkelen tot ondernemend boer. In je derde jaar loop je hier bijvoorbeeld een jaar lang praktijk binnen één en dezelfde bedrijfstak. Zo kan je ervaren hoe het is om je ‘eigen’ koeien te hebben. De koeien zijn natuurlijk niet van mij, maar zo voelt dat dan. Dat mag hier, en dat kan alleen omdat je hier ook woont. Je loopt praktijk bij de koeien, woont naast de koeien en krijgt zelfs je theorieles bij de koeien in de stal of in de wei. Je leert het boerenleven écht kennen omdat je het dóet. Nu ik derdejaars ben, en hier al drie jaar rondloop, ga ik me steeds meer verbinden met het bedrijf. ‘Learning by doing’, dat is het. Zo is het mogelijk om extra verbinding en verdieping aan te brengen in je opleiding.

Vrijheid creëren buiten het boeren

“Ik ben veel bezig met mijn toekomst. Het lijkt me cool om een eigen gemengd bedrijf op te bouwen, gericht op community farming, waarin ieder de verantwoordelijkheid heeft over een eigen bedrijfstak. Ik wil het met elkaar doen, dat vind ik leuk. Ik ben meer gericht op voedergewassen dan akkerbouwgroentes. Iemand die groenten interessant vindt kan dát dan weer mooi oppakken.
“Ik heb mijn externe halfjaarstage gelopen op Plaw Hatch Farm in Engeland, ook een gemengd bedrijf. De één droeg verantwoordelijkheid voor akkerbouw, de ander voor veehouderij, en weer anderen verzorgden de groentetuin, de verzuiveling en de winkel. Daar heb ik ervaren hoe fijn het is om samen te werken en elkaar te helpen. En zo heb je ook nog eens wat vrije tijd. Ik hoef niet zeven dagen per week boer te zijn, maar dat ben je in de praktijk wel als je in je eentje een veehouderij runt. Door een samenwerking aan te gaan, geef je jezelf vrijheid buiten het boeren, omdat je niet de enige boer bent.”