Åsa Hulbækdal Hauffen (18)

Inschrijven nieuwsbrief

Åsa Hulbækdal Hauffen (18)

Warmonderhof Veehouderij - opleiding bedrijfsleider biodynamisch bedrijf

“Ik vind het belangrijk dat ik hier leer hoe ik mét de natuur kan boeren. Dat is toekomstgericht voedsel produceren. Wij leren hier hoe we de band tussen dier en mens kunnen versterken en hoe we de aarde kunnen helpen, weer gezond te worden.”

“Belangrijk dat ik leer hoe ik mét de natuur kan boeren”

Åsa (18) is ten tijde van dit interview derdejaars student op Warmonderhof. Ze doet de opleiding Bedrijfsleider biologisch-dynamisch bedrijf 

“Ik ben opgegroeid op een gemengde biologisch-dynamische boerderij in Noorwegen. Ik wilde graag naar een biologisch-dynamische landbouwschool, want dat is de manier waarop ik wil boeren. Zo’n school is er in Europa alleen hier, in Dronten. Verbinding is wel een thema voor mij. Voor ons als toekomstige werkers in de landbouw, maar ook voor andere mensen, is het belangrijk dat we verbinding maken, en hóuden, met de aarde en met de dieren; dat we die connectie sterker maken. Dat zal ons helpen bij het oplossen van de klimaatsituatie in de wereld.

Het moet gemengd zijn

Leren door te doen: dat is Warmonderhof. Het is nog te vroeg om te weten of ik het bedrijf van mijn vader wil overnemen. Ik wil eerst andere plekken ontdekken. Ik wil reizen, werken op andere boerderijen. En misschien wil ik nog een studie doen. Uiteindelijk wil ik wel terug naar Scandinavië om te boeren. Maar dat moet dan wel een gemengd bedrijf zijn, met teelt en veehouderij. Ik vind het belangrijk dat alles met alles samenwerkt.”

De kennisuitwisseling hier is enorm

Ik heb me eigenlijk vanuit Noorwegen blind aangemeld voor Warmonderhof, dus zonder een open dag te bezoeken. Toen ik hier aankwam aan het begin van mijn eerste schooljaar, voelde het direct heel goed. Ik had niet verwacht dat ik hier zo’n sterke verbinding zou krijgen met het land, de dieren en de mensen. De kennisuitwisseling tussen docenten en studenten is enorm, maar ook tussen de studenten onderling. Het is mooi om te ervaren hoeveel de eerstejaars van ons als derdejaars studenten, die hen begeleiden, kunnen leren. En ook je persoonlijke ontwikkeling krijgt een boost. Je krijgt hier de kans om te werken op prachtbedrijven en te leren van iedereen die hier werkt, woont en leeft.”