Martijn Horbach (34)
“Met een eigen boerderij zet ik iets in gang voor mezelf, maar ook iets wat voor ons hele gezin is. Ik vind het fijn om risico’s te nemen en niet slaafs het pad te volgen dat ik heb ingezet door mijn studie. Om iets geheel anders te gaan doen.”
“Warmonderhof is voor mij een fundament van kennis”
Martijn Horbach (34) zit ten tijde van dit interview in het eerste jaar van onze BBL-opleiding voor volwassenen. Hij kiest voor fruiteelt.
“Fruit is heel tof. Je bent meer jaarrond aan het werk en je moet veel verder vooruitdenken dan bij groenteteelt. Met een boom heb je een vijfjarenplan. Je plukt de vruchten van wat je in het najaar snoeit, en van de manier waarop je bijvoorbeeld met plaagbestrijding omgaat. Je bent in langere cycli aan het werk. En ik vind fruit een gaver product. Ik loop praktijk bij de Fruittuin van West, een gemengd fruitteelt bedrijf in Halfweg bij Amsterdam waar ook kippen en varkens rondlopen. Er is een supermarkt en een café met een zaaltje dat je kunt huren.
Inzicht in bodem en gewasssen
“Voordat ik naar Warmonderhof ging, had ik wel een moestuin maar ik wist eigenlijk niet wat ik deed. Veel ging vanuit mijn gevoel, vanuit goed kijken en dan doen. Er zat weinig kennis onder. Ik heb in dit eerste jaar op Warmonderhof veel inzicht gekregen in hoe de bodem werkt, hoe gewassen groeien, het scheikundige en wiskundige aspect van teelt en bodem. Je krijgt in heel korte tijd een enorme overload aan informatie over je heen, waar je moet uitfilteren waar je warm van wordt. Warmonderhof is voor mij een fundament van kennis waarop ik veel specifieker en effectiever kan werken. Ik kan met de kennis van Warmonderhof in theorie brengen wat ik in praktijk al deed.
Filmer en teler
“Tot voor kort was ik freelance filmmaker. Ik was afhankelijk van steeds weer een nieuw filmproject. Toen ons tweede kindje werd geboren, ging ik bij mezelf te rade: wat zijn mijn principes en wat wil ik eigenlijk? Ik zocht naar vastigheid. Ik ging een tijdje werken in de winkel van de Fruittuin van West. Daar liepen heel veel Warmonderhoffers rond. Wat ik van hen hoorde, klonk supervet. Dit was waarover ik altijd al gedroomd had. Ik heb altijd een hang gehad naar het buitenleven. Met mijn vriendin sprak ik vaak over buiten wonen en kleinschalig telen. Met een tweede kindje op komst leek dat niet realistisch. Maar Wil Sturkenboom, één van de eigenaren van de Fruittuin van West, tackelde alle beren die ik op mijn weg zag.
Supercirculair bedrijf
“Ik stopte met werken in de winkel en stapte over naar een stage in de buitendienst van de fruittuin. Als filmregisseur ben ik gewend overzicht te houden en daar had ik toen profijt van. Omdat ik inmiddels al ervaring had in de winkel en de horeca van de fruittuin en dus goed kon schakelen met het winkelteam, horecateam en de tuin, kwam ik al snel in betaalde dienst. Dat stelt mij in staat om nu echt de overstap te maken van filmmaker naar boer. Ik leer van Wil Sturkenboom heel veel over bedrijfsvoering. Je kunt een bedrijf supercirculair maken door alles samen te voegen.
Met een medestudent heb ik het plan om een fruitpluktuin en groentetuin te starten, voor een deel via het agroforestry-principe, met appels, peren en kleinfruit, groenteteelt en kleine dieren zoals legkippen. Het dierlijke aspect is wel belangrijk. Mijn vrouw is kunstdocent. Op het bedrijf moet ook een ruimte komen waar zij lessen en workshops kan geven en retraites kan aanbieden. Zo kunnen we op één plek beide ons eigen spoor volgen.
Kennis en vaardigheden delen met anderen
“We hebben ons plan laten toetsen door ervaren boeren; ons financiële plan hebben we neergelegd bij de Triodos bank. Geld is nog het enige wat lastig is, maar ook dat lijkt niet onoverkomelijk. We zijn nu aan het zoeken naar grond, ergens in de oostelijke provincies van het land. We mikken op een perceel van twee à drie hectare groot. De locatie maakt niet zoveel uit. Ik wil in ieder geval weg uit de randstad, omdat ik zoek naar meer rust. De kern van het plan is voor mij, dat ik mijn kennis en vaardigheden wil delen met anderen. Net zoals ik als filmmaker wilde: een medium zijn om een groot publiek te bereiken. Te laten zien: zo kan het ook in de landbouw. Het hoeft niet moeilijk te zijn om te beginnen. Het is geen ver van je bed show.”