Lukas Henquet (43)

Nieuwsbrief

Lukas Henquet (43)

Warmonderhof Tuinbouw - opleiding (vakbekwaam) medewerker biodynamische landbouw

“De opleiding gaat best snel. Twee jaar is zo om. De plantenteelt spreekt mij het meest aan. Wist je dat vijftig procent van alle groenten en kleinfruit ter wereld wordt geteeld op bedrijven van één hectare groot? Die kleinschalige bedrijven zijn zo belangrijk voor de gemeenschap. Ik vind het mooi om daarin iets te betekenen. Het liefst zou ik later op een tuinderij of een zorgboerderij werken.”

“Liever met mijn handen in de aarde, dan werken in de psychiatrie”

Lukas Henquet (43) is ten tijde van dit interview eerstejaars student aan Warmonderhof. Hij doet de opleiding Medewerker biologisch-dynamische teelt

“Vijftien jaar lang werkte ik in de verslavingszorg en de psychiatrie, maar ik belandde, mede daardoor, in een fikse burn-out. In die periode ging ik werken op Tuinderij De Volle Grond in Bunnik. Op de tuin kwam ik tot rust en leerde ik weer goed voor mijzelf te zorgen. En passant ontdekte ik dat ik dat tuinierswerk hartstikke leuk vond, en dat ik eigenlijk liever met mijn handen in de aarde werk, dan in de psychiatrie. Eén van de tuinders op die boerderij tipte mij over Warmonderhof. En zodoende kwam ik hier terecht.

Opleiding om dit vak echt te doorgronden

Het telen van groenten is een vak, een beroep. Daarom wilde ik er ook echt een opleiding voor volgen. Ik wil dit vak doorgronden. Ik wil leren een goede tuinder te worden. Tuinderij De Volle Grond is nu ook mijn praktijkbedrijf geworden. Inmiddels gaan de dagelijkse werkzaamheden op de tuin me goed af, maar ik moet nog leren hoe ik een tuinderij op de langere termijn kan runnen. Dat betekent: meer kennis opdoen over grondsoorten, bedrijfsvormen, bedrijfskunde.

Antroposofie voor je persoonlijke ontwikkeling

De antroposofische kant van de opleiding maakt deze heel aantrekkelijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik zelf ontdekt wat wel goed bij mij past, en wat niet meer. Ik heb al veel verschillende dingen gedaan. Zo deed ik ook ooit de Hotelschool en werkte ik in de horeca. Ik had altijd al een passie voor voeding, maar nu ik zelf groenten teel, kan ik pas echt de waardering voelen voor al het werk dat gedaan moet worden voordat dat mooie gerecht op je bordje ligt. Ik ervaar het immers dagelijks op het land!

Werken met aandacht wérkt

Wat ik van Warmonderhof meeneem is de kritische blik. Hoe kunnen we omgaan met groente en fruit op een verantwoorde manier? Hoe behouden we de balans tussen geven en nemen van de grond? De waardering en het respect voor de natuur, het geven en nemen, moeten in balans zijn. Ik heb ook gemerkt wat een groot verschil het maakt of je werkt met aandacht of niet. Werken met aandacht is een vak op deze opleiding. Onlangs was ik tijdens mijn stage mijn vijfde vijgenboom achtereen aan het snoeien en daar had ik mijn aandacht niet bij. Nou, dat kon je wel zien!

Wat ik van Warmonderhof meeneem is de kritische blik

Mijn doel nu is: zoveel mogelijk kilometers maken. Steeds leer je weer wat nieuws. Wanneer ik een aantal jaren in de praktijk heb gewerkt, zou ik wel boer willen worden op een Herenboerderij. Daar komen er steeds meer van. Ze zoeken altijd nieuwe tuinders en ondersteunende tuinders. Het zou mooi zijn als ik er daar één van kon zijn!”