Laura van der Hoff (28)

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

Laura van der Hoff (28)

Warmonderhof Tuinbouw - opleiding (vakbekwaam) medewerker biodynamische landbouw

“Na Warmonderhof wil ik de plek creëren die ik zelf zocht: een tuinderij waar mensen kunnen samenkomen en leren over duurzaam voedsel, waar ze kunnen dineren; een plek om verbinding te maken; met elkaar en vooral weer met de natuur. Zo’n plek heb ik zelf ook nodig.”

“Na Warmonderhof wil ik de plek creëren die ik zelf zocht”

Laura van der Hoff (28) is ten tijde van dit interview eerstejaars student op Warmonderhof. Zij volgt de opleiding Vakbekwaam medewerker biologisch-dynamische teelt.

“Ik wist al vroeg dat ik het kantoorleven en het corporate leven niet wilde. Deze opleiding is de opstap om dat roer om te gooien. Hier zitten allemaal mensen met dezelfde idealen en toekomstplannen. Je raakt nooit uitgeleerd in deze sector. Je leert op school over groente/fruit/veeteelt, over de bodemprocessen en hoe dit zich allemaal tot elkaar verhoudt. Het mooie is dat je deze kennis op je praktijkbedrijf kan uitoefenen en vervolgens met je weer medestudenten kan delen.

Je raakt nooit uitgeleerd in dit vak

Mijn ‘reis naar Warmonderhof’ duurde een jaar. Ik werkte fulltime als projectmanager bij een media adviesbureau en groeide op in een stad. Waar ons voedsel vandaan komt was een vraagstuk wat me steeds meer intrigeerde. Van dichtbij zag ik hoe het niet moest: de voedselindustrie is gericht op opschalen, korte termijn en export. Alles is heel individualistisch ingesteld en moet te allen tijde beschikbaar zijn. We moeten toe naar meer kleinschalige bedrijven, naar lokale productie, naar biologisch voedsel en meeleven met de seizoenen. Er is nog zoveel te winnen voor de wereld.
Ik ging op onderzoek en bezocht stadstuinderijen en markten. Op de Stadsboerderij Almere en via via hoorde ik over Warmonderhof. Vanaf de eerste dag dat ik hier kwam wist ik: dit is het, maar hoe pas ik dit in hemelsnaam in in mijn leven? Toch heb ik het roer radicaal omgegooid en me aangemeld voor de opleiding.

Stage, school en werk op één lijn

Inmiddels loop ik stage bij Stadstuinderij Noord-Oogst in Amsterdam, en na twee maanden school heb ik mijn baan opgezegd en ben ik op zoek gegaan naar een functie die beter paste bij de tuin en bij de richting die ik nu ben ingeslagen. Die vond ik bij het Louis Bolk Instituut, het onderzoeks- en kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Als projectadministrateur adviseer en ondersteun ik daar onderzoekers bij hun planning, verantwoording en finance. Eigenlijk precies hetzelfde als wat ik al deed, alleen nu binnen de duurzame landbouw. Op school krijg ik de theorie van de bd-landbouw, op mijn stage de praktijk, en op mijn werk allebei!

Keuzedeel agro-ecologie

Op Warmonderhof heb ik gekozen voor de richting agro-ecologie, dat er vanuit gaat dat je het hele boerenbedrijf aanpast op het omliggende ecosysteem en het landschap. Je gaat op zoek naar teelten die de biodiversiteit en hydrologie ondersteunen, zoals agroforestry en natuurlijke watersystemen. Het is ook een principe-landbouw, waarbij je zoekt naar meerdere bedrijfstakken/bedrijven op hetzelfde stuk land, lokale afzet en minder globale impact door minder import van grondstoffen.

Hier zitten allemaal mensen met dezelfde idealen en toekomstplannen

Na Warmonderhof wil ik de plek creëren die ik zelf zocht: een tuinderij waar mensen kunnen samenkomen en leren over duurzaam voedsel, waar ze kunnen dineren; een plek om verbinding te maken. Zo’n plek heb ik zelf ook nodig. Ik ben pas net in deze wereld aanbeland, maar ik vind het zó inspirerend. Ik vertelde mezelf altijd dat het boerenleven niet voor mij was weggelegd maar inmiddels ben ik er achter dat ik deze brug wel kan slaan. Ik merk dat het juist gewaardeerd wordt dat ik mijn achtergrond weet te bundelen met de kennis en ervaring die ik nu opdoe op Warmonderhof en op mijn stage. Ik verbind die twee werelden met elkaar. Misschien creëer ik uiteindelijk wel een combinatie met projectmanagement en bd-landbouw. Dat vormt eigenlijk een heel goede balans.”