Joukje Boeder (27)
“Warmonderhof is waardevol omdat je heel veel praktijkervaring opdoet. En je bevindt je in een inspirerende omgeving waar iedereen bezig is een nieuwe visie te ontwikkelen op de landbouw.”
“Ik wil bijdragen aan een groter biologisch landbouwareaal in Nederland”
“Ik wil bijdragen aan een groter biologisch landbouwareaal in Nederland”
Joukje Boeder (27) zit ten tijde van dit interview in het eerste jaar van de BBL-opleiding. Zij kiest voor de richting tuinbouw.
“Ik heb een beetje een omweg gemaakt voordat ik dit vak koos, maar terugkijkend zie ik wel dat de wens om boerin te worden er al heel vroeg inzat. Dat komt deels vanuit huis; mijn vader zit in de bloemen en mijn moeder is tuin- en landschapsarchitect. Daarnaast spendeerde ik veel van mijn zomers op boerderijen in buitenland via de organisatie Wwoof. Daar is de liefde voor het werk en het buitenleven verder gegroeid. En, als ik kijk naar hoe we er zowel in de landbouw als met het klimaat voor staan, voel ik ook het maatschappelijke belang van meer biodynamische en natuurinclusieve landbouw. Daar wil ik me graag hard voor maken de rest van mijn leven. Nu ik op de Warmonderhof zit, kom ik één dag per week naar Dronten en loop ik twee dagen per stage bij Stadstuinderij NoordOogst in Amsterdam.
Sociaal-maatschappelijk en biodynamisch
“Ik ben naast de opleiding drie dagen per week werkzaam als co-directeur bij The Present, een stichting die sociaal ondernemerschap stimuleert door ondernemers te koppelen aan sociale initiatieven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hotels die hun deuren openstellen voor economisch daklozen, constructiebedrijven die azc’s opknappen of IT bedrijven die werkplekken verlenen aan statushouders. Het werk in de sociaal-maatschappelijke hoek is voor mij logisch verenigbaar met de biodynamische landbouw; de waarden van boeren en de manier waarop zij met hun land en klanten omgaan stemt erg overeen met wat ik zie en voel in mijn huidige werk.
Inspirerende medestudenten en docenten
“Het mooie van Warmonderhof is, dat het type student dat hier op de BBL-opleiding zit, in dezelfde fase zit als ik: ze komen uit een heel ander vakgebied en willen zich laten omscholen tot landbouwer. gaf me in eerste instantie op voor de opleiding omdat het de enige biologische opleiding is Nederland, en ben gaandeweg meer over biodynamische landbouw aan het leren. Het feit dat de biodynamische boer nog net een stap verder gaat in met name dierenwelzijn spreekt me bijvoorbeeld erg aan. Daarnaast is het fijn om op school met een groep gelijkgestemden te zijn. Iedereen is ontzettend bevlogen en hoewel het op school soms voelt alsof iedereen in Nederland met biodynamische of biologische landbouw bezig is, is het toch echt nog een groep pioniers. Ik vind het heel inspirerend om mij tussen de studenten en de docenten te mogen begeven. Dat stimuleert ook om zelf door te zetten.
Groente- en fruittuin met bijbaan
“In de toekomst wil ik graag een eigen bedrijf opzetten met twee of drie anderen. Los van dat het leuker is om het samen te doen, is het ook echt een pittige onderneming om in je eentje te runnen. Bovendien is het in de huidige markt ook lastig om direct een volledig salaris te verdienen; dan is het fijn wanneer je er één of twee dagen per week een andere baan naast kunt hebben. Ik zou het mooi vinden om een bijdrage te leveren aan een groter biologisch landbouwareaal in Nederland. Dat zal wat mij betreft zijn in de vorm van een groente- en fruitteeltbedrijf met directe afzet en CSA-abonnementen. Uiteraard hangt één en ander af van de locatie die we vinden. Wie nog een gouden tip heeft…!”