Jessica Peters (40)

Nieuwsbrief

Jessica Peters (40)

2022-Jessica-Peters-32-1

 

“Door de lesstof op Warmonderhof ging ik heel anders kijken naar de wereld, naar mijn werk in de IT Consultancy. In een tuin kun je geen perfectionist zijn. Je moet het doen met de omstandigheden. Je hebt er niet altijd de volle controle over. In het bedrijfsleven zouden we vaker moeten denken: waar gaan we wel en geen energie in steken? Welke duurzame oplossingsrichtingen zijn er? In plaats van het idee dat alles maar maakbaar moet zijn. Als je soms dingen zijn gang laat gaan, kunnen hele mooie dingen ontstaan.”

 

“Op stage gaan voelt nooit als werk”

Jessica Peters (40) is ten tijde van dit interview net begonnen als tweedejaars aan de BBL-opleiding van Aeres Warmonderhof.

“Ik loop stage op De Haar, in Haarzuilens. Bij Kasteel De Haar. Het is een groente- en bloemenpluktuin voor 220 oogstaandeelhouders, op anderhalve hectare. We telen ook kruiden. We verbouwen wat het standaardgezin in Utrecht eet. Als we eens wat veel paksoi of koolrabi hebben, vragen ze om gewone boontjes. Mijn favoriete gewassen zijn tomaat en komkommer. Maar ik ben vooral fan van kruiden. Die zijn echt ondergewaardeerd en worden te weinig gebruikt. Het fascineert mij. Ook het kruidengebruik voor dieren. Ze weten wat goed voor ze is. Dat is de mens een beetje verloren. Mijn stage bij De Haar is bijna afgelopen. Ik heb een baan gevonden bij de natuurinclusieve boerderij en belevingsplek Vaderland in Nederwetten.

 

IT Consultancy

Ik had naast mijn eerste jaar op Warmonderhof een geweldige baan in de IT Consultancy. Ik deed veel transformatietrajecten, gericht op de mens. Dus: opleiden en trainen, communicatiestrategieën opzetten en uitvoeren, procesverbeteringen maken, organisatiewijzigingen doorvoeren. Door de lesstof op Warmonderhof ging ik heel anders naar de wereld kijken. Dingen die je in de natuur ziet, kun je betrekken en spiegelen op mensen en op organisaties. Ik kreeg er veel creativiteit van in mijn werk. Inmiddels heb ik de overstap gemaakt en ben ik zoals gezegd als tuinder werkzaam.

 

Boerderij van opa en oma

Ondanks dat ik erg van mijn werk in de IT genoot, wilde ik niet de rest van mijn leven 40 tot 60 uur per week achter mijn laptop zitten. Mijn opa en oma hadden een boerderij met vleeskippen. Ze bleven er wonen toen ze stopten met boeren. Ik heb als kind heel bewust hun moestuin en het buitenleven ervaren. Ook mijn andere opa en oma hadden een grote eigen groentetuin. Ik was daar veel en heb daar heel erg dat gevoel van vrijheid gehad. Dat gevoel vind ik terug in deze studie biodynamische landbouw. Op stage gaan voelt nooit als werk. Het is superdruk, zo met die combinatie van werk, stage en school, maar het brengt me toch rust. Omdat ik veel buiten ben en veel met mijn handen werk. Je staat meer met twee benen op de grond ofzo. Dat vind ik het mooie eraan.

2022 jessica peters 20

Van TU naar mbo 

Ik zei altijd: ‘Later als ik groot ben, heb ik een boerderij met een geit. Maar toen ik veertig werd, dacht ik: nu moet ik toch iets gaan doen om dat te realiseren. Ik vond voeding en de voedselketen altijd al interessant. Maar ik wil graag vanuit de inhoud dingen doen. Dan moet je die inhoud wel kennen. Dus daarom ben ik naar Warmonderhof gegaan. Ik heb hiervoor de TU in Eindhoven gedaan. Ik ben wat ik noem ‘aangeleerd-beta’: het is goed of fout, zwart of wit. Maar van nature ben ik een dromer. En dan kom je hier op Warmonderhof terecht. Daar ga ik best lekker op. Zowel op de TU als in het bedrijfsleven benaderde ik dingen anders dan anderen. Hier op Warmonderhof voel ik me meer mezelf. Je bepaalt hier zelf hoe diep je gaat. Dat ligt ook aan je klas; aan de interactie met de leraar en je medestudenten. De leraren voeden je zover als ze kunnen; zoveel als wij vragen. Ik voel echt wel uitdaging in deze lessen. Bodemkunde fascineert me nu, maar dat had ik aan het begin van het eerste jaar niet kunnen bedenken. Hier doe je op school geen invuloefeningen maar reflecteer je op je lesstof en op wat je zelf geleerd hebt. Dat is een totaal andere vorm van leren. We zitten op Warmonderhof met circa 25 studenten in de klas; dat zijn allemaal mensen tussen de 25 en 60 jaar oud. Mensen met heel verschillende gezichtspunten, uit heel andere ‘bubbels’ dan ik in mijn dagelijks leven ooit ben tegengekomen. Dat ervaar ik als heel verrijkend.

 

Teelt, vee of gemengd?

Toen ik mij aanmeldde voor Warmonderhof heb ik overwogen om de richting veehouderij te gaan doen. Maar uiteindelijk heb ik me laten leiden door de teneur in de samenleving: de trend richting groenten. Daarom heb ik voor teelt gekozen. Het liefst zou ik echter voor gemengde landbouw gaan. Het dier voegt zoveel toe aan de beleving op een bedrijf. De biodynamische landbouw gaat ook uit van het gemengde bedrijf.  Ik droom van een plek met educatie en events; misschien samen met iemand anders. Ik ga eerst een paar jaar ervaring opdoen, kilometers maken. Dat doe ik nu al bij Vaderland. Het contact met consumenten en vrijwilligers vind ik heel leuk, heb ik ontdekt. Op termijn wil ik straks wel een eigen bedrijf. Ik durf die stap wel te maken. Mijn partner werkt in de IT en support mij heel erg. Hij wil er zelfs wel om verhuizen en alle randzaken van het toekomstige bedrijf verzorgen. Zodat ik kan pionieren.”

 

Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op Warmonderhof!