Eline Wielemaker (30)

Nieuwsbrief

Eline Wielemaker (30)

2022-Eline-Wielemaker-47

 

“Ik heb biologie gestudeerd en ben van jongsaf aan al gefascineerd door alles wat groeit, bloeit en leeft. Ik specialiseerde me in de neurowetenschappen en verdiepte me in de relatie tussen voeding en gezondheid. Ik onderzocht het verband tussen het eten van bepaalde vetzuren en Alzheimer. Mijn aandacht schoof steeds meer van voeding en gezondheid van de mens naar voeding en gezondheid van de aarde zelf.”

 

“Les over samenhang veevoeder en stikstofproblematiek”

 

Eline Wielemaker (30) zit ten tijde van dit interview in de eerste klas van de BBL-opleiding

“Na mijn afstuderen kreeg ik een kantoorbaan. Omdat ik geloof in biologisch, seizoensgebonden en lokaal voedsel, werd ik klant bij een zelfoogsttuin waar ik dagelijks mijn kostje bij elkaar kon oogsten. Toen Corona toesloeg hing ik definitief mijn idee voor een tweede masterstudie op de WUR aan de wilgen. Ik wilde iets superpraktisch gaan doen. De theorie had ik immers al. Via de ondernemer van de zelfoogsttuin ontdekte ik Warmonderhof. En doordat hij de opleiding ook had gedaan, leek boer worden ineens niet meer zo’n gek idee.

 

Twee stagebedrijven tegelijk

Bij de start van mijn opleiding aan Warmonderhof heb ik ontslag genomen bij mijn toenmalige baan. Mijn omgeving vond het goed en dapper dat ik dat durfde. Velen zitten veilig in een betaalde baan. Maar het gaat bij mij ook om zingeving. Wat kan ik zelf bijdragen? Ik ben wel opgegroeid met het idee: wat ga jij toevoegen aan de wereld. Niet: zoek een goede baan waar je veel geld verdient. Ik loop één dag per week stage bij een groot groentepakkettenbedrijf in Groesbeek. Gordons Spoor heeft vijf hectare grond en 600 groentepakketklanten per week. Daarnaast werk ik een dag per week bij Kiemkracht 64 in Malden. Dat is iets heel anders. Er is één hectare tuinbouw met een voedselbos, kruiden en bloemen. In een duurzaam gebouw kookt een chef-kok met verse producten van eigen land. Naast mijn stage in hun tuin, heb ik in het restaurant ook een bijbaan. Ik serveer wat er geoogst wordt. Het verschil tussen het kleinschalige tuinieren en het creëren van ervaringen in vergelijking met het grote bedrijf waar gewoon monden gevoed moeten worden, is leuk.

2022 eline wielemaker 79

Biologisch of biodynamisch?

Toen ik een boerenopleiding zocht, was biologisch voor mij een voorwaarde. Ik ging uiteindelijk naar deze biodynamische school omdat een biologische er niet was. Ik was licht-sceptisch over de antroposofie. Maar ja dat hoorde er nu eenmaal bij. Inmiddels vind ik het fijn dat we meer krijgen dan alleen de landbouwvakken. Zoals het vak ‘werken met aandacht’. Dit vak laat je anders kijken naar de landbouw en ontvouwt de voordelen van aandachtig werken voor je opbrengst en de gezondheid van plant, dier en bodem.

 

Samenhang veevoeder en stikstofproblematiek

Het is leuk dat de opleiding zo breed is. We hebben het vandaag in de les over veevoeder. Ik had een jaar geleden niet kunnen denken dat ik dat interessant zou vinden. Maar het gaat in de les dan ineens over de samenhang tussen het soort veevoeder en de stikstofproblematiek in de wereld, tussen de nutriëntenbalans in de bodem en wat wij eten. Die holistische kijk – alles met elkaar in verbinding brengen – dat is prachtig.

 

Geen langetermijnplan

Ik kom uit Middelburg. Mijn opa was loonwerker in Zeeland en bewerkte ook nog een stukje eigen land. Mijn pa zit in de IT en mijn moeder onderzoekt water. Ik woon al heel lang in Nijmegen. Ik heb nu eens geen langetermijnplanning. Ik vind het nu fijn en leuk en ga eerst Warmonderhof en de stages gewoon ervaren. Ik heb mezelf die vrijheid gegeven. In de toekomst zou ik liever samen dan alleen een bedrijf beginnen. En dan ook met wat dieren. Varkens en kippen vind ik leuk. Menselijk contact is voor mij heel belangrijk. En het overbrengen van het reilen en zeilen van een boerenbedrijf; de verwondering en het respect meegeven voor wat er gebeurt op het land.”

 

Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op Warmonderhof!