Verdiepingscursus biodynamische landbouw

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

green plants growth

Verdiepingscursus biodynamische landbouw

7 november 2025


In de biodynamische sector is een enorme honger naar diepgang. Professionals in de biodynamische landbouwsector worden uitgenodigd, zich in te schrijven voor deze achtdaagse verdiepingscursus biodynamische landbouw. Deze richt zich op de ontwikkeling van een nieuw kader in de BD-beweging. Je krijgt theorieles, praktische verwerkingsoefeningen en werkt met een eigen leervraag. Je krijgt les van trainers die deskundig zijn op biodynamisch en antroposofisch vlak. Startdatum 8 november.

Meer informatie

In deze opleiding bieden we de ruimte om ons gezamenlijk te verdiepen in de antroposofische achtergronden van de BD-landbouw. Het curriculum neemt de deelnemers mee langs basisthema’s in de antroposofie, in relatie tot de landbouw. Het is van belang dat de stof niet alleen cognitief gekend wordt, maar dat het ook in de eigen ervaring kan landen en betekenis krijgt voor de eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling. De volgende elementen lopen daarom als rode draad door elke cursusdag heen:
• Kennis: gastdocenten, medecursisten en lezen van opgegeven teksten
• Ervaring: beoefening van waarneming (fenomenologie), boerenmeditatie en kunstzinnige verwerking
• Persoonlijke leervragen van de cursisten

Voor wie? Doelgroep en toelatingseisen

De Verdiepende BD-cursus is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de BD-sector of een beroepsopleiding hebben afgerond en die al enige kennis over bd-landbouw en antroposofie hebben. Denk aan boeren en tuinders, verwerkers, handelaren, adviseurs, docenten en overige betrokkenen in de keten van de biodynamische landbouw en voeding en aan degenen die zich willen scholen om de visie achter BD-landbouw en -voeding uit te kunnen dragen of die kadervormend willen zijn in de BD-landbouw. Het niveau is zelf aan te passen door wel of niet het voorbereidende huiswerk te doen en door meer of minder verdiepende verwerkingsopdrachten te kiezen in het avondprogramma. De facultatieve opdrachten kunnen aansluiten op de eigen werkvragen.
Deze verdiepingscursus sluit ook mooi aan op de cursus Doorschakelen naar Demeter.

Trainers en begeleiders (o.v.b. van planning)

Sander van Hesteren, Diana Gradenwitz, Joke Bloksma, Ruud Hendriks, Annette Harberink, Frens Schuring, Edith Lammerts van Bueren, Peter Vandermeersch, Wim Wolbrink, Inno Kock, bedrijf Gaos.

Programma van de opleiding

Dag 1: Rol van de antroposofie en fenomenologie voor de bd-landbouw
Dag 2: Verlevendigen van de bodem
Dag 3: Rol van kosmische ritmes en de rol van het dier
Dag 4: Bedrijfsorganisme en bedrijfsindividualiteit
Dag 5: Waarnemen, denken, voelen, handelen in de landbouw
Dag 6: Betekenis van de bd-preparaten voor het verlevendigen en de veerkracht
Dag 7: Voeding voor lichaam, ziel en geest
Dag 8: Sociale driegeleding en maatschappelijke innovaties

Cursuscoördinator

Joke Bloksma 0513-437401 of joke.bloksma@bd-vereniging.nl

Locatie

Warmonderhof, Wisentweg 12 Dronten

Cursusdata

Nieuwe data: 7 en 28 november 2025, 12 december 2025, 9 en 30 januari 2026, 13 februari 2026, 6 en 27 maart 2026

Dagindeling

9.30 uur – inloop koffie/thee
10.00-12.30 uur – inhoudelijk programma
12.30-13.30 uur – lunch (vegetarisch en biologisch(dynamisch))
13.30-17.00 uur – inhoudelijk programma
17.00-18.00 uur – avondmaal (vegetarisch en biologisch(dynamisch))
18.00-19.30 uur – verwerking, terugblik, eigen projecten

Je krijgt voorafgaand aan deelname een vragenlijst toegestuurd waarmee de docenten willen bepalen wat je kennisniveau en praktische ervaringsniveau is, zodat ze daarbij kunnen aansluiten. Ook vragen ze je wat je hoopt te leren in de cursus.

Huiswerk

Er wordt verwacht dat cursisten tijdens de cursus aan een persoonlijk bd-ontwikkelingsvraagstuk werken. De cursusinhoud, cursusleiding en medecursisten zijn hierbij stap voor stap behulpzaam. Het kan vaag beginnen en langzaam steeds concreter worden en afronden in een heldere presentatie aan de groep. Daarnaast ontvangen de cursisten per lesdag informatie over een bepaald thema, die zij vooraf kunnen lezen, luisteren of bekijken.

Avondprogramma

’s Avonds staat de verwerking van de cursusdag centraal en ook je persoonlijke bd-vraag. Je onderzoekt of je iets verder bent gekomen met je persoonlijke vraag, en in hoeverre die vraag bijgeschaafd moet worden. Hierbij oefenen we hoe je in ontwikkeling kunt blijven en hoe je andere mensen over bd-landbouw kunt vertellen, ook na de cursus. Terugblikkend op de dag vertel je over nieuwe inzichten (hoofd), waar enthousiasme ontstond (hart) en waarmee je in je praktische werk meteen toepassingen ziet (handen).

Voorbeelden van persoonlijke werkvragen

Iedereen werkt met één persoonlijke werkvraag als oefenmateriaal. De vragen kunnen heel breed starten en door de cursus heen steeds concreter worden en wellicht (deels) beantwoord raken. De vragen zijn altijd IK-vragen, net als bij intervisie. Docenten en mede-cursisten zijn jouw sparringpartners om steeds meer puzzelstukjes aan elkaar te leggen en tot antwoorden te komen.

• Hoe kom ik van m’n gêne over preparaten af?
• Hoe kan ik Demeter-producten leveren die ook betaalbaar zijn voor mensen met een kleine beurs?
• Hoe leg ik mijn klanten in deze christelijke regio uit welke rol Steiner speelt bij ons bedrijf?
• Hoe verantwoord ik naar mijzelf dat ik dieren moet doden voor mijn voedsel?
• Ik erger me aan dogmatische bd-ers. Hoe word ik niet dogmatisch?
• ………….

Certificaat van deelname

Na afloop van de cursus krijgen deelnemers een certificaat van deelname uitgereikt, met daarop aanvullende toelichting op de persoonlijke opdracht. Het certificaat wordt alleen uitgereikt bij voldoende deelname (minimaal 6 van de 8 cursusdagen).

Kosten: € 1.595,=