Themadag Composteren en fermenteren van reststromen

Nieuwsbrief

Training composteren en fermenteren van reststromen - Warmonderhof

Themadag Composteren en fermenteren van reststromen

17 januari 2025


Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Daarom is er veel interesse in compost. Deze is in veel soorten en maten te koop, maar je kunt compost ook zelf maken met eigen materiaal of materiaal uit de regio. Fermenteren is, naast composteren, sterk in opkomst. Dat is een heel ander proces met een heel ander eindproduct. Fermenteren is net zo interessant als composteren als het gaat om het benutten van organische reststromen.

Een van de pijlers onder kringlooplandbouw is het maximaal benutten van reststromen. Composteren en fermenteren zijn manieren om organische reststromen te bewerken voor hergebruik in de landbouw. Tijdens deze themadag bespreken we de processen die bij composteren en fermenteren een rol spelen. Composteren bestaat al heel lang, fermenteren is de laatste jaren in belangstelling toegenomen.

Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd en nieuwsgierig is naar het proces van composteren en fermenteren.

Over de trainer

De training wordt verzorgd door Ruud Hendriks. Hij is practor kringlooplandbouw bij Aeres MBO en docent bodemvruchtbaarheid op Aeres MBO Dronten Warmonderhof.

Inhoud

Het proces van composteren
Welke organismen?
Welk materiaal?
Temperatuur, vocht, zuurstof, CO2
C/N verhouding
Rijping
Opbouw van de composthoop, ondergrond
Wettelijke vereisten rond composteren

Compostsoorten

Samenstelling
Plantaardige en dierlijke compost
Werking
Prijs/kwaliteit

Compost analyse

Cijfermatig (kwantitatief)
Beeldvormend (kwalitatief)

Fermenteren (Bokashi)

Proces
Aard van het product
Vergelijking met compost

Inzet van compost & Bokashi

Bemestende waarde
Opbouw van humus bodemleven

Kosten €165,00