17/1 Themadag Composteren en fermenteren van reststromen
17 januari 2025
Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Daarom is er veel interesse in compost. Deze is in veel soorten en maten te koop, maar je kunt compost ook zelf maken met eigen materiaal of materiaal uit de regio. Fermenteren is, naast composteren, sterk in opkomst. Dat is een heel ander proces met een heel ander eindproduct. Fermenteren is net zo interessant als composteren als het gaat om het benutten van organische reststromen.
Een van de pijlers onder kringlooplandbouw is het maximaal benutten van reststromen. Composteren en fermenteren zijn manieren om organische reststromen te bewerken voor hergebruik in de landbouw. Tijdens deze themadag bespreken we de processen die bij composteren en fermenteren een rol spelen. Composteren bestaat al heel lang, fermenteren is de laatste jaren in belangstelling toegenomen.
Voor wie?
Voor iedereen die geïnteresseerd en nieuwsgierig is naar het proces van composteren en fermenteren.
Over de trainer
De training wordt verzorgd door Ruud Hendrik. Hij is practor kringlooplandbouw bij Aeres MBO en docent bodemvruchtbaarheid op Aeres MBO Dronten Warmonderhof. Voor inhoudelijke vragen over de training kunt u met hem contact opnemen: +31 6 51298047 r.hendriks@aeres.nl.
Inhoud
Het proces van composteren
Welke organismen?
Welk materiaal?
Temperatuur, vocht, zuurstof, CO2
C/N verhouding
Rijping
Opbouw van de composthoop, ondergrond
Wettelijke vereisten rond composteren
Compostsoorten
Samenstelling
Plantaardige en dierlijke compost
Werking
Prijs/kwaliteit
Compost analyse
Cijfermatig (kwantitatief)
Beeldvormend (kwalitatief)
Fermenteren (Bokashi)
Proces
Aard van het product
Vergelijking met compost
Inzet van compost & Bokashi
Bemestende waarde
Opbouw van humus bodemleven
Praktisch
Kosten €165,00