
Avondklas: Rauwe melk: gezond voor elk?
10 april 2025
Rauwe melk en rauwmelkse producten zijn aan een opmars bezig, ook de melktap van Warmonderhof ziet een stijgende lijn in de verkoop van verse, rauwe melk. Wat is de verklaring voor deze populariteit? Wat zijn eigenlijk de risico’s van rauwe melk en wat is er bekend over de effecten van het consumeren van rauwmelkse producten op de gezondheid? Om antwoorden te vinden op deze vragen staat deze Warmonderhof Avondklas volledig in het teken van melk.
Rauwmelkse zuivel volop in de belangstelling
Melk bevat van nature eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. De melk die je in de supermarkten koopt is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd en vrijwel altijd gehomogeniseerd. Rauwe melk heeft deze bewerkingen niet. Maar, wat is precies het verschil tussen rauwe melk en gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk? Wat zijn de risico’s van rauwe melk en wat vertellen wetenschappelijke onderzoeken over de gezondheidseffecten van (rauwe) melk en rauwmelkse zuivel? Tijdens deze avond vertelt professor en emeritus hoogleraar Ton Baars meer over de risico’s, gezondheidseffecten en de smaak van rauwe melk.
Ton Baars
Begin jaren 1990 was Ton Baars praktijkleraar op Warmonderhof in Thedingsweert. Inmiddels doet Ton al tientallen jaren onderzoek naar (rauwe) melk. Tot 2005 was hij werkzaam op het Louis Bolk Instituut, daarna werd hij bijzonder hoogleraar biologisch-dynamische landbouw aan de Universiteit Kassel (D). In de afgelopen jaren heeft Ton diverse onderzoeken verricht naar de impact van rauwe melk en rauwmelkse zuivelproducten, samen met de Universiteit Utrecht en de Wageningen Universiteit. Op dit moment is Ton adviseur en leraar voor rauwmelkse zuivel en beheert de website www.milkandhealth.com. Ook wordt er tijdens de Avondklas stilgestaan bij de relatie tussen het dieet van de koe en de kwaliteit van de melk door Frens Schuring, docent veehouderij van Aeres Warmonderhof.
Praktische informatie
• Datum: Donderdag 10 april
• Tijd: 19:30 uur
• Locatie: Hofzaal, Wisentweg 12, Dronten
• Aanmelden: Via het online aanmeldformulier
Optioneel diner
Om 18:15 uur is er een biologische maaltijd (€16,50) in de Hofzaal van Warmonderhof. Onze koks bereiden eten zoveel mogelijk met producten van eigen erf, altijd biologisch of biodynamisch. Reserveren kan via het aanmeldformulier hieronder.
Waardebepaling achteraf
De Warmonderhof Avondklassen bieden inspiratie en verdieping op het gebied van landbouw, zorg, voeding, antroposofie en ondernemerschap. Het evenement is toegankelijk voor boeren, burgers en studenten en werkt met het ‘betaal-wat-je-het-waard-vindt’-concept.
Aanmelden
Avondklas: Rauwe melk: gezond voor elk?
Donderdag 10 april 2025