Okke Rave (18)
“Hier word je opgeleid tot iemand die bijna alles kan. Akkerbouw lijkt mij het leukste. Ik zit graag op een trekker. In de vakanties hier op Warmonderhof heb ik er al op gereden.”
“Diversiteit aan lessen, werkzaamheden én mensen is heel bijzonder”
Okke Rave (18) is ten tijde van dit interview eerstejaars. Hij loopt praktijk in tuinbouw, veehouderij, akkerbouw en fruitteelt en hoeft nog geen richting te kiezen.
“Hiervoor deed ik een opleiding tot meubelmaker, maar daar ben ik mee gestopt. Het was niet breed genoeg. Warmonderhof is dat wel. Toen ik een meeloopdag bezocht, wist ik: dit is het gewoon. Mijn passie voor machines krijgt hier een plek. En de landbouw komt daarbij. Hier word je opgeleid tot iemand die bijna alles kan. Je leert werken in een bedrijf, je leert hoe de bedrijfsgang is, en je leert alles over biologische en biodynamische landbouw.
“Ik houd van techniek”
“Ik was nog maar zeventien toen ik hier kwam wonen. Alles was nieuw. Een gezamenlijke weekopening met de hele school, dat kende ik niet. Het was spannend, en ook wel lastig soms in het begin. Ik moest ineens voor mezelf zorgen. Gelukkig werd ik wel goed opgevangen in mijn huisje. Ik woonde er met allemaal ouderejaars. Ik ben eigenlijk met iedereen daar wel bevriend geraakt.
“Ik houd van techniek. Ik vind het leuk om iets te maken vanuit een idee. Daarom houd ik ook van het vak kunst. Daar kan ik ook iets met mijn handen maken. De diversiteit aan lessen, werkzaamheden én mensen is heel bijzonder hier. In mijn huisje zijn een paar studenten best antroposofisch ingesteld. Ikzelf en nog een medestudent helemaal niet. Maar er ontstaan dan toch grappige gesprekken aan tafel waarbij iedereen geaccepteerd wordt. Er heerst een openheid naar alles, en iedereen heeft een plekje.
“Trekkers moeten er zijn”
“Het wonen-werken-leren is intens. Als je thuiskomt, heb je nog steeds het gevoel dat je op school zit, en andersom. Er is flink wat sociale controle. Medewerkers wonen hier op het Hof, en ook docenten blijven geregeld slapen omdat ze van ver komen. Als je dan tot ’s avonds laat een feestje hebt gebouwd, krijg je daar ’s morgens vroeg in de klas, of buiten op het pad, soms best weleens wat van te horen.
“Het duurt natuurlijk nog drie jaar voordat ik klaar ben met Warmonderhof, maar ik heb toch al wel wat ideeën voor daarna. Aan het einde van dit eerste jaar heb ik alle praktijken gehad: zowel veehouderij als akkerbouw, fruitteelt en tuinbouw. En zoals ik het nu zie, ga ik in de toekomst op een akkerbouwbedrijf werken, vergelijkbaar met de akkerbouw hier. Ik hoef er niet per se dieren bij. Maar trekkers moeten er wel zijn!”