Bijen op Warmonderhof

Inschrijven nieuwsbrief

Avondklas aankondigingen

Meerdaagse trainingen aankondigingen

Bijen op Warmonderhof

bijen-4-20212

Achter de kapschuur op het veehouderij erf staat de bijenstal. Een beetje uit het zicht, lekker rustig, en gericht op de velden. Alleen een levensgrote bijenkorf waar kinderen in kunnen spelen verraad de hoek waar de bijen te vinden zijn.

 

Bijen nemen in de natuur een belangrijke plaats in. Gelukkig worden we ons daarvan de laatste tijd steeds meer bewust, omdat door ziekte het voortbestaan van de bijen bedreigt wordt. De honingbijen nemen daarbij op zichzelf nog weer een bijzondere plaats in, doordat zij als volk een organisme vormen. Rudolf Steiner heeft verschillende interessante zaken verteld over de bijen in de lezingen die hij voor de medewerkers van de bouw van het Goetheanum heeft gehouden. Deze lezingen zijn gebundeld in he boek “De Bijen”, dat bij de uitgeverij Christofoor te verkrijgen is.

 

Jan 2012

Op Warmonderhof is Jan Saal de laatste 12 jaar de imker die de bijen verzorgd. Wij hebben een ruime bijenstal voor de bijen gebouwd en op dit moment zijn er 18 volken op Warmonderhof. Een daarvan is gehuisvest op de “Binnenhof”, midden tussen de studentenwoningen, in een zogenaamde “Weissenseifener Hängekorb”. Deze hangende korf korf hangt onder een afdakje  en is helemaal toegespitst op de manier waarop de bijen vanuit zichzelf graag zouden leven.

 

"In de biodynamische landbouw is het wezenlijk dat elk bedrijfsorganisme ook tenminste een bijenvolk bevat. Zo’n volk vervult in het bedrijfsorganisme eenzelfde soort rol als het menselijk hoofd bij een mens. Het verstand kan daar een aangrijpingspunt vinden", aldus Jan Saal. "Het gaat dus niet alleen om het bestuiven van gewassen, maar ook ontstaat door de verbinding van bijen en gewassen een soort heelheid, die ten goede komt aan de resultaten van het boerenbedrijf".

 

 Jan bijen 3

 

Enkele basisregels voor BD imkerij die we hanteren

– Een bijenvolk behandelen naar zijn aard
– Een volk moet vrij kunnen bouwen, dus vooral voor het broednest niet werken met kunstraat
– Onderlinge raatafstand niet groter dan 35 mm
– Zoveel mogelijk overwinteren op eigen honing, dus alleen het overschot oogsten
– Bijenkast van natuurlijk materiaal, dus niet van kunststof
– Werken met natuurlijke zwermen
– Geen volken samenvoegen
– Geen kunstmatige koninginneteelt of kunstmatig insemineren van een koningin
– Geen gifstoffen gebruiken