Avondklas Peter van Berckel: de basis van fermenteren
7 november 2024
Fermenteren is terug van weggeweest. Waar moet je op letten als je wilt beginnen met fermenteren? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het fermenteren van voedsel? Kom donderdagavond 7 november naar de Warmonderhof Avondklas van fermentatie-expert, auteur, natuurvoedingskundige en kok Peter van Berckel. En: eet vooraf een (gefermenteerd) hapje mee!
Peter van Berckel heeft zijn expertise in het fermenteren van groenten, dranken en andere voedingsmiddelen opgebouwd door jarenlange praktijkervaring en verdieping in de culinaire cultuur van fermentatie. Zijn boek ‘Tsukémono’ (2018) is een veelgeprezen werk waarin hij de kunst van het fermenteren voor een breed publiek toegankelijk maakt.
Praktijkinformatie van onze koks
Fermentatie is een eeuwenoude methode om met bacteriën, schimmels en gisten de smaak, structuur, houdbaarheid en verteerbaarheid van voedsel op een positieve manier te beïnvloeden. Bekende voorbeelden van gefermenteerde producten zijn zuurkool, bier en yoghurt. Leer tijdens deze avondklas meer over de verschillende technieken, culturele achtergronden en legt uit hoe fermentatie bijdraagt aan een gezondere darmflora en een betere spijsvertering. De koks van Warmonderhof vertellen tijdens deze avondklas hoe zij fermentatie gebruiken in de keuken van deze opleiding voor biodynamische landbouw, die behalve studenten ook gasten van buiten ontvangt voor lunch en diner. Natuurvoeding is de rode draad in Van Berckels leven en ook in die van de koks van Warmonderhof.
Aanmelden vooraf
Voor de avondklassen moet je je aanmelden. Dat kan via onderstaand formulier. De avond start om 19:30 uur en vindt plaats in de Hofzaal aan de Wisentweg 12 in Dronten. Voorafgaand aan de avond ben je om 18.00 uur van harte welkom voor een voedzame avondmaaltijd in de Hofzaal van Warmonderhof, voor €16,50. Onze koks bereiden eten zoveel mogelijk met producten van eigen erf, altijd biologisch of biodynamisch. Deze keer zal de maaltijd uiteraard aangevuld of bereid worden met diverse (huisgemaakte) gefermenteerde producten. LET OP: AANMELDEN VOOR DE AVONDMAALTIJD IS NIET MEER MOGELIJK!
Waardebepaling achteraf
Warmonderhof Avondklassen zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, zorg, voeding, antroposofie en ondernemerschap. De avondklassen worden gehouden voor boeren, burgers en studenten. Avondklassen werken met het betaal-wat-je-het-waard-vindt-concept.
Aanmelden
Avondklas Peter van Berckel: de basis van fermenteren
Donderdag 7 november 2024