Manuel Sintnicolaas (24)

Nieuwsbrief

Manuel Sintnicolaas (24)

2022-Manuel-Sintnicolaas-55

 

“Al ver voor Warmonderhof legde ik thuis bij mijn ouders een fruittuin aan met bloemen en kleinfruit. Ik volgde meerdere snoeicursussen en teel nu acht aardbeienrassen maar ook frambozen, bosbessen en druiven. Ik probeer uit welk ras het beste en lekkerste is. Ik zou na Warmonderhof graag tropisch fruit willen gaan telen in een warm land.”

 

“We zijn verbonden in ons werk en onze passie”

 

Manuel Sintnicolaas (24) zit ten tijde van dit interview aan het einde van het eerste jaar van de BOL-opleiding

“Voor ik naar Warmonderhof ging, had ik al lang de droom om voor bioboer te gaan studeren. De biodynamische landbouw kende ik niet. Ik ging in januari zoeken naar opleidingen en ik vond meteen Warmonderhof. Het wonen, werken, leren sprak mij heel erg aan. De proefles was leuk, de rondleiding ook.

 

Ogen open voor gemengd bedrijf

In mijn familie zitten veel koks. Ik zat aanvankelijk ook op een koksopleiding, maar daar ben ik mee gestopt. Op aanraden van Warmonderhof heb ik na mijn intakegesprek in de zomer voorafgaand aan de opleiding, een voorstage gelopen om te ontdekken of de landbouw het echt was voor mij. Dat heb ik gedaan op een biologische geitenboerderij in Berkel Enschot. Ik was natuurlijk een stadsjongen met nul ervaring, behalve dan mijn fruittuintje. Die voorstage heb ik als heel positief ervaren. Het gaf mij echt de mogelijkheid, te voelen dat de landbouw inderdaad bij mij paste. Na Warmonderhof ga ik écht boer worden.

2022 manuel sintnicolaas 4

Gemengd bedrijf met fruit en geiten

Door mijn voorstage in de veehouderij zie ik in de toekomst, naast het fruit, ook geiten een rol spelen; een gemengd bedrijf wordt het dan dus. Ik wil dat het liefst met meerdere mensen samen doen; of dat nu medewerkers zijn of mede-ondernemers. Ik zie een gemengd bedrijf voor me met als hoofdtak tropisch fruit. De appels en peren heb ik wel gezien. Het liefst zou ik arm, uitgebuit land weer regenereren en gezond maken. Emigreren is een serieuze optie voor mij.

 

Leuke contacten met medestudenten

We wonen met zeven studenten in een huisje. Tenminste, als de tweedejaars niet op externe halfjaarstage zijn en de vierdejaars nog niet zijn afgestudeerd. We doen samen activiteiten, gaan een avondje stappen. Je kunt bij iedereen aankloppen en binnenlopen. Het is de eerste keer dat ik op mijzelf woon en ik heb geen spijt. De eerste-, tweede- en derdejaars werken dagelijks samen in de praktijk. We zijn verbonden in ons werk en onze passie, én we wonen ook nog samen. Het is altijd gezellig en er is altijd wel iemand bij wie je terecht kunt met een vraag. Die contacten zijn voor mij het meest waardevolle van dit eerste jaar.”

 

Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op Warmonderhof!