Studenten keuren eigen vaarzen Warmonderhof

Nieuwsbrief

Studenten keuren eigen vaarzen Warmonderhof

lijst-exterieur-2

 

Een groep eerste-, tweede- en vierdejaars studenten hielden zich maandag bezig met het keuren van de eigen vaarzen van de veehouderij van Warmonderhof. Onder leiding van Engbert Jan Ruitenberg van coöperatie CRV maten en beoordeelden ze onder meer de hoogte en de inhoud van de koe, de voorbeen- en achterbeenstand, de hoek van de klauwen en de kruisbreedte.

 

Een vaars is een ‘eerstekalfskoe’  of jongvolwassen koe, die nog geen tweede kalf heeft gekregen. CRV kwam langs op verzoek van veehouder Joep de Jong. Vooraf had die al een lijst moeten invullen over het karakter van de vaarzen en hoe makkelijk ze melken. “Het is leerzaam voor de studenten, en ook voor onszelf natuurlijk.” Het keuren van vaarzen is specialistisch werk. CRV legt jaarlijks de exterieurgegevens vast van zo’n 150.000 dieren. Deze ervaring geeft inzicht in het verband tussen een goed exterieur en de levensproductie in kilo’s melk en de hoeveelheid vet en eiwit in de melk. Zodat veehouders onder meer op basis van deze metingen, een gezonde kudde met levensduur kunnen samenstellen.