Op bezoek bij Engelse BD-bedrijven

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan wat je wilt ontvangen(Vereist)

Op bezoek bij Engelse BD-bedrijven

Buitenlandexcursie 2025 bedrijven (2)

De eindreis van de derdejaars studenten ging ditmaal naar Engeland. In vijf dagen tijd bezochten ze vier biologisch-dynamische boerderijen in East en West Sussex. Het was een waardevol kijkje in het biodynamisch boeren in een ander land.

De derdejaars organiseren jaarlijks zelf hun gehele eindreis. Het maakt deel uit van hun lesprogramma. Ze stellen zelf het excursieprogramma samen, bereiden de reis voor en begeleiden bij toerbeurt de excursiedagen. Dit jaar ging de reis naar Tablehurst Farm, Bramblety Fruit Farm, Orchard eggs en Plawhatch farm. Onderweg kampeerden de studenten en de medewerkers op verschillende plekken; ze kookten voor de hele groep en bedachten een gezellig randprogramma. Hieronder krijg je een kijkje in de door de studenten gemaakte bedrijfsprofielen van de bezochte boerderijen.

Tablehurst Farm

Tablehurst Farm in Forest Row is een van de meest volwassen voorbeelden van biodynamische gemengde landbouw in Engeland. De boerderij, die circa 200 hectare omvat, wordt gedragen door een coöperatie van lokale aandeelhouders en boeren, en functioneert als een volledig geïntegreerd ecosysteem met akkerbouw, tuinbouw, veeteelt, zorgfunctie en voedselverwerking. Hier wordt melk geproduceerd van eigen koeien, brood gebakken met eigen granen, vlees van eigen varkens, kippen en schapen verkocht, en groente verbouwd in vruchtwisselingssystemen met compost en preparaten uit eigen stal.
Tablehurst combineert landbouwproductie met gemeenschapszorg, er wonen mensen met een verstandelijke beperking op de boerderij, die meehelpen in het werk. Er is een levendige boerderijwinkel en café, maar ook open dagen, oogstfeesten en pizza-avonden. Alles draait hier om verbinding: tussen mens en landschap, tussen voedsel en verantwoordelijkheid, en tussen boeren en burgers.

Brambletye Fruit Farm

Waar fruitteelt in veel gevallen monotoon en bedrijfsmatig wordt ingericht, laat Brambletye Fruit Farm een heel ander beeld zien. Deze 15 hectare boomgaard-boerderij is gebaseerd op biodynamische principes, met fruitteelt als onderdeel van een divers, cyclisch systeem: appels en peren groeien in stroken tussen bloemenranden, kippen lopen vrij onder de bomen, bijen verzorgen bestuiving en honingproductie, en paddenstoelen worden gekweekt in de bosranden. Alles draait om balans, samenwerking tussen soorten, en minimale input van buitenaf.
De productie is indrukwekkend: tientallen appel- en perenrassen, zachtfruit zoals bramen, aalbessen en kruisbessen, zelfgeperste appelsappen, ciderazijn, rauwe melk, honing en paddenstoelen. Brambletye levert hun producten via boerenmarkten in Londen, wat direct contact met consumenten en economische onafhankelijkheid waarborgt. Maar ook op educatief vlak is het een bruisende plek, met rondleidingen, vrijwilligersdagen en stages.

Orchard Eggs

Orchard Eggs produceert biodynamische eieren met aandacht voor dierenwelzijn, natuur en duurzaamheid. Hun kippen leven in kleine groepen in mobiele hokken op een 60 hectare grote boomgaard, worden zonder antibiotica grootgebracht en krijgen 100% biologisch, lokaal voer. De hennen lopen vrij rond, wat hun natuurlijk gedrag bevordert en het land op natuurlijke wijze bemest. Dit resulteert in hoogwaardige eieren én een gezond ecosysteem. Orchard Eggs combineert traditionele en moderne verkoopkanalen: ze leveren lokaal via markten en winkels, bedienen horeca en verwerkende bedrijven, werken met box-schemes en groothandel, én zijn actief op duurzame online platforms. Daardoor bereiken ze zowel consumenten als zakelijke afnemers met hun biodynamische eieren.

Plaw Hatch Farm

Op een steenworp van Tablehurst ligt zusterboerderij Plaw Hatch Farm, eveneens biodynamisch en in gemeenschapsbezit. Plaw Hatch richt zich naast melk- en vleesproductie ook sterk op tuinbouw, met ruim 10 hectare groenteteelt en 11 tunnels voor tomaten, bladgroente, kruiden en vroege teelten. De boerderij huisvest een kudde MRI-koeien, schapen, varkens en kippen, en verwerkt de melk tot rauwe melk, kaas, yoghurt en boter op het erf. Ook wordt er wol en schapenvacht verwerkt, niets gaat verloren.
Wat Plaw Hatch bijzonder maakt, is het sterke gemeenschapsmodel: ruim 600 lokale aandeelhouders dragen eigenaarschap en dragen bij via arbeid, kennis of afname. Tegelijk is het een plek waar kinderen leren zaaien, waar vrijwilligers komen meewerken, en waar bezoekers gewoon een kopje koffie kunnen drinken in de schuur. Landbouw wordt hier niet als sector gezien, maar als culturele, ecologische en sociale praktijk.