Inschrijven nieuwsbrief
De fascinerende wereld van paddenstoelen

Paddenstoelen groeien op een heel andere manier dan planten. Reden genoeg voor derdejaars student Norah Goense om een excursie te organiseren naar het Paddenstoelenrijk in Rossem. Samen met haar klasgenoten en mentor bezocht ze deze biologische paddenstoelenkwekerij. Speciaal voor ons vertelt ze meer over het bezoek.
“De groei van paddenstoelen is bijna buitenaards”, vertelt Norah. “Wij studenten lopen dagelijks praktijk op de Warmonderhofbedrijven, maar paddenstoelen maken geen deel uit van de teelten hier. Daarom leek het mij heel interessant om ons er eens in te verdiepen hoe deze gewassen worden geteeld.
Exotische varianten
Geert-Peter en Jolanda de Rijk zijn de eigenaren van het Paddestoelenrijk. In 2003 schakelden ze om naar het telen van biologische, exotische paddenstoelen. Samen met anderen telen ze 25 verschillende soorten paddenstoelen, zoals Reishi en Enoki. Reishi heeft geneeskrachtige werkingen en wordt vooral gedroogd en in pilvorm verkocht. Het Paddenstoelenrijk verkoopt zijn oogst aan zes markthandelaren en een paar groothandels. Norah: “Geert-Peter legde uit dat ze in 2003 voor een keuze stonden. Ze moesten flink uitbreiden om de lage prijzen te kunnen bijhouden. Of ze moesten op exoten gaan focussen”.
Met een satéprikker sporen aanbrengen
Top-champignonkwekers telen in vijf weken tijd 35 kilo paddenstoelen van één vierkante meter. Het kweken van paddenstoelen komt heel precies en maakt intensief gebruik van computers. “Een normale kweker streeft naar dertig kilo per meter in vijf weken tijd. Het telen gaat ook anders dan bij planten. Met een satéprikker brengen ze de paddenstoelensporen aan op het substraat; de ondergrond waarop ze telen.”
Elke paddenstoel heeft zijn eigen tijd nodig om te groeien, weet Norah inmiddels. “En voor het plukken moet je goed kunnen herkennen welke er rijp zijn en geoogst moeten worden. Dat varieert per dag. Nadat ze rijp zijn, daalt de kwaliteit snel, dus je hebt een vaste club met ervaren plukkers nodig. En wie wist dat je beschermende kleding moet dragen bij het plukken van paddenstoelen? Om te voorkomen dat je paddenstoelensporen inademt. Dit kan slecht zijn voor je longen.”
Interessant voor bedrijfsleiders in spé
Het was erg leuk en leerzaam om van Geert-Jan een rondleiding te krijgen, vonden de studenten. Ze leerden onder meer dat een ervaren plukker wel veertig kilo paddenstoelen per dag kan plukken, en een uitzendkracht tien. Dit is relevante informatie voor deze aankomend bedrijfsleiders in de biologische en biologisch-dynamische landbouw. Ze leerden ook over de arbeidskosten per kilo. Norah: “Er moet minimaal vijfentwintig kilo per uur geplukt worden. Anders kan het niet uit”.