Vietnamese belangstelling voor biodynamisch

Inschrijven nieuwsbrief

Vietnamese belangstelling voor biodynamisch

Vietnamees bezoek Warmonderhof

Kan in Vietnam ook biodynamische landbouw ontwikkeld worden? Dat was de reden van het bezoek van acht biolandbouwprofessionals uit Vietnam aan Warmonderhof. Zij werden tijdens hun bezoek bijgepraat over biodynamische land- en tuinbouw.

De bezoekers zijn werkzaam bij de Vietnam Association of Organic Agriculture en het Institute of Agricultural Economics and Agribusiness Development. Een ander deel werkt in het onderwijs in de biologische landbouw, The Center for Applying and Training of Organic Agriculture.

De landbouw in Vietnam is gemiddeld genomen voor vier procent biologisch. Echter in één regio is dat maar liefst dertig procent. Bijna altijd zijn het bedrijven van enkele hectares, met veelal groenteteelt, soms enkele koeien. Groenten zijn een belangrijk product. De bezoekers bezochten, behalve de Warmonderhof, ook de Zonnegaard in Voorst. Daar toonden ze zich enthousiast over de kwaliteit en de smaak van de daar geproduceerde groentes. Alles werd ter plekke in het veld geproefd. De biodynamisch geteelde maïs was wat hun betreft de winnaar van de smaakproef. Tijdens hun bezoek aan Warmonderhof kregen de Vietnamese bezoekers les van Warmonderhofdocenten Ruud Hendriks (bodemvruchtbaarheid, kringlooplandbouw), Frens Schuring (veehouderij) en Diana Gradenwitz (antroposofie). Van hen leerden zij over de kernbegrippen in de biodynamische landbouw, zoals de vier natuurrijken en wezensdelen, de driegeleding, kosmische verbinding via de preparaten of de zaaikalender en de rol van het dier in de totale kringloop. Ook de manier waarop de sector is georganiseerd kwam aan de orde. Het was voor allen een leerzame dag en een waardevolle uitwisseling van kennis.