Demeter Monitor 2024 geeft ‘stand van het land’ biodynamische landbouw

Inschrijven nieuwsbrief

Demeter Monitor 2024 geeft ‘stand van het land’ biodynamische landbouw

Demeter Monitor 2024

Het belangrijkste resultaat van honderd jaar biodynamische landbouw is het breed geaccepteerde besef dat de basis van een gezond landbouwbedrijf het bodemleven is. Dat schrijven de samenwerkende bd-organisaties in de Demeter Monitor 2024: de jaarlijkse ‘stand van het land’ van de biodynamische landbouw. Ook Warmonderhof maakt deel uit van deze samenwerking.

De bd-organisaties geven aan dat het huidige landbouwsysteem is uitgeput en zorgt voor een ‘race to the bottom’ voor boeren. Binnen de bd-beweging is de innovatiekracht en ervaringsdeskundigheid aanwezig om een voortrekkersrol te spelen in een toekomstbestendige landbouw, aldus de samenwerkende organisaties. Dit zijn, behalve Warmonderhof, Stichting Demeter, de Biodynamische Vereniging, BD Grondbeheer en Kraaybeekerhof Academie.

Koplopers in landbouwalternatieven

De BD-landbouw heeft altijd voorop gelopen in de zoektocht naar alternatieven voor verwerking en afzet en naar de integratie van natuurbeheer en zorg. Warmonderhof leidt daartoe al sinds 1947 nieuwe boeren op. De maatschappij laat een grote behoefte zien aan gezonde voedselproductie met oog voor dierwelzijn en biodiversiteit. De school heeft hierop ingespeeld met de specialisatiemogelijkheden zorglandbouw, stadslandbouw en, heel recent, agro-ecologie. De komende jaren verkent de school nieuw opleidingsaanbod voor directe verkoop en voedselverwerking. Warmonderhof gaat de komende jaren nog sterker inzetten op kennisverdieping. Daarbij staat zij met een uitgestoken hand naar de gehele landbouwsector, omdat zij meent waardevolle kennis en ervaring te kunnen bijdragen aan de transitie van de landbouw.

• Lees de volledige Demeter Monitor 2024 voor trends en ontwikkelingen in de biodynamische landbouw en handel met het Demeter keurmerk
• Lees meer over 100 jaar BD-landbouw in Dynamisch Perspectief 2024-3.