Student in tuinbouwkas

"Het bijzondere is de combinatie van praktijk en theorie. In de middag kun je uit je hoofd komen. Ik merk dat ik het fijn vind om met mijn handen te werken. Hier leg ik een goede basis van kennis en praktijkervaring. Als ik in de praktijk iets tegenkom, zoals een ziekte of een plaag, kan ik daar bij mijn theoriedocent alles over te weten komen. Andersom kan ik de theorie direct toepassen in de praktijk."

 

David van den Berg (26) zit op het moment van dit interview in klas 3 van de voltijdopleiding op niveau 4 en loopt praktijk bij Tuinbouw.

 

Ik ben twee keer aan een hbo-studie begonnen. Beide keren ben ik na een jaar gestopt. Ik besloot een halfjaar op reis te gaan en nam deel aan WWOOF. Je werkt dan elke dag een aantal uren op een biologische boerderij in ruil voor kost en inwoning. Zo werd mijn interesse in de landbouw aangewakkerd. Thuisgekomen ging ik als vrijwilliger op een boerenbedrijf werken. Via de eigenaresse daarvan hoorde ik van de Warmonderhof.

 

Het wonen bij de school bevalt me goed. Daardoor groei je op sociaal vlak ook heel erg. Je woont samen met mensen die dezelfde interesses hebben, daardoor ben je altijd met je beroep en je passie bezig. Je hebt geen reistijd en aan de eettafel praat je met elkaar over landbouw, over de lessen en over wat ieder heeft beleefd. Vijf minuten voordat de les begint, loop je je huisje uit.

 

Gezien mijn vooropleiding zou ik een hbo-opleiding kunnen doen, maar ik heb totaal niet gevoel dat ik hier onder mijn niveau werk. Er is zo veel ruimte om meer te leren dan je standaard aangeboden krijgt. De oud-directeur van Warmonderhof verzorgt de bijen. Als ik klaar ben met mijn huiswerk ga ik wel eens bij hem kijken. Als je wilt kun je met hem meelopen. Zo leer je daar ook weer van alles over. Het vak landbouw is zo breed. Er valt zo veel te leren.
 
Ik wil later sowieso op een tuinbouwbedrijf werken. Ik ga eerst ervaring opdoen en dan wil ik misschien een eigen bedrijf beginnen, in Nederland of in het buitenland. Het is een ideaal, als ik ervan kan leven en gelukkig ben is het goed. Ik hoef er niet rijk van te worden.”

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel