Student in fruittuin

“Ergens is het wel heel rebels om nu landbouw te gaan studeren. Met alle technologische vooruitgang is het makkelijk om je van de natuur af te keren. Weg van kou en nattigheid, van kleine, kruipende beestjes en grote stinkende dieren. Als je juist nu de biologische landbouw ingaat, maak je wel een statement.”

 

Jan Lau (27) is op het moment van dit interview derdejaars student aan de  voltijdopleiding op niveau 4 en loopt praktijk in de fruitteelt.

 

“Na mijn opleiding in goud- en zilversmeden vond ik een baan in de fijne elektronica. Het was vooral veel binnen zitten en ik miste het werken in de natuur, met mijn handen in de aarde in de zon. Ik herinnerde me dat een vriendin me ooit over een heel bijzondere opleiding had verteld: de Warmonderhof.

 

Ik vind het belangrijk om te weten hoe je voedsel verbouwt. Als de economie instort of er een wereldoorlog uitbreekt, moet je voor je eigen eten kunnen zorgen. Verder wil ik een baan waarvan ik nooit zou willen pensioneren. Werk niet als werk zien.

 

Tijdens mijn stage bij tuinbouwbedrijf Meino Koning in Noord-Brabant heb ik geleerd wat hard werken is. Ze hebben daar geen automatisering, geen machines, geen heftruck, alles gaat met de hand. Ik merkte dat ik als het ware buiten mezelf kan treden door op een ergonomische manier mijn lichaam in te zetten als een machine. Als je niet continu in dialoog met jezelf gaat, maar focust op waar je mee bezig bent, bespaar je zoveel energie dat je gewoon door kunt gaan. Ik kwam erachter dat je veel meer kunt doen dan je zelf voor mogelijk houdt.

 

Ik ben een bedrijf aan het starten met twee collega’s van school en een boer uit de buurt. Zo wil ik leren ondernemen. Het lijkt me mooi om later een stuk grond te kopen, liefst in Italië, en daar een sinaasappelboomgaard te starten of over te nemen.

 

Als je het aandurft om jezelf, anderen en onze relatie tot de natuur beter te leren kennen, moet je zeker naar de Warmonderhof komen. Niet alleen de lessen, maar het hele sociale pakket, het wonen en alles bij elkaar, maakt het leren en leven hier heel bijzonder.”

 

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel